Robottechnikai központ

2019.07.08. 15:21

Öt robot segíti a legkorszerűbb oktatást

Jövőbe mutató fejlesztés valósult meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, ahol átadták a robottechnikai központot.

Bokros Judit

20190708 Székesfehérvár, Óbudai Egyetem, Átadják a Robottechnikai Központot. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egyetemi kar Budai út melletti épületében két labort és egy fogadóirodát alakítottak ki, itt találhatók a robotok. Az átadón Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Cser-Palkovics András polgármesternek. Ő elmondta: széles körű összefogás eredménye a központ, amelynek létrehozásáról körülbelül két éve kezdtek el beszélgetni az ötletgazdával, Karikó Zsolttal, a Hanon Systems Kft. igazgatójával. Ezután megtörtént a robotok felajánlása, majd az egyeztetés az egyetemmel.

– A kialakított központ a XXI. századról szól, annak kihívásaira ad választ, s annak technológiáját hozza be az egyetemi oktatásba. Az önkormányzat 56 millió forinttal támogatta az épületrész felújítását, átalakítását. Ezt a pénzt a cégek befizetett adójából biztosítottuk, így még jobban érezhető a kölcsönhatás a város és az itt működő ipar között – fogalmazott a polgármester.

A központot, a robotok munkáját is megtekinthették a jelenlévők
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A robottechnikai labor ötletgazdája, Karikó Zsolt személyes emlékek felelevenítésével kezdte beszédét. Huszonöt évvel ezelőtt, amikor diplomázott, még nem nagyon voltak ipari robotok Magyarországon, a multinacionális cégek viszont kezdtek megjelenni. Most látszik: ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ipari robotok és azok programozása bekerüljön az oktatásba. Ez a tendencia, az automatizáció a következő években erősödhet meg igazán, ezért is kezdtek tárgyalni az egyetemmel arról, hogyan tudnának bekapcsolódni. Hiszen fontos, hogy az intézményből kikerülő mérnökök ismerjék az ipari robotokat. A központ kialakítása óriási lépés, ami a város, az egyetem és cégek összefogásának köszönhető, így a diákok egyedülálló környezetben tanulhatnak.

Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja felidézte februári fehérvári látogatását, amikor – látva a folyamatban lévő munkálatokat – még nehéz volt elképzelni, hogyan lesznek itt XXI. századi robotok. Most azonban nagyon elégedett a központtal, amely valóban példaértékű összefogással valósulhatott meg. Az egyetemi karról olyan diákok kerülhetnek ki ezután, akik a jövőért dolgoznak. A kancellár meggyőződése, hogy a folyamatos tanulás, az átképzés lehet a helyi gazdaság alapja. Ennek szellemében az egyetem egy robot vásárlásával járult hozzá a labor kialakításához.

Felde Imre, az Óbudai Egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese úgy fogalmazott: a legjobb dolog, ami egy felsőoktatási műszaki intézménnyel történhet, az, ha a helyi ipart támogatóan létrejöhet egy olyan laboratórium, amelyben az egyetem szellemi ereje találkozik az iparral. Az egyetem vezetése elkötelezett az irányban, hogy a laboratóriumot s annak fejlesztését támogassa.

A beszédek után jelképes átadás következett egy indítógomb megnyomásával, így a teremben elhelyezett két robot már működni is kezdett. Arról, hogy pontosan mit is csinálnak, és mi történik a központban, már Széll Károly egyetemi adjunktus beszélt, körbevezetve a hallgatóságot. Ezután átvonultak a másik terembe, ahol még három robot munkálkodott.

Széll Károly lapunknak elmondta: a tanterem jellegű helyiségben van az egyetem által vásárolt, illetve az Arconic Alapítvány finanszírozásával beszerzett robot. Ezekkel itt tudnak szimulációs környezetben dolgozni. Az egyik egy kollaboratív robot, annak is a legújabb típusa, ehhez hasonlót elég sok cég használ. A másik úgynevezett oktatási cella, kisebb változata annak, amely a gyártósorokon is megtalálható, képfeldolgozással kiegészítve. Az egyetemen a gépészeket, a mechatronikushallgatókat, a villamosmérnököket oktatják az eszközökkel, szeptembertől pedig indul egy ipari robotizálási szakmérnöki továbbképzés.

A résztvevők jelképes gombnyomással indították el a robotokat. Balról Cser-Palkovics András, Földesi Gabriella, Györök György, Karikó Zsolt és Felde Imre
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A másik teremben található három robot közül egyet az egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központja ajánlott föl. A másik kettő köszönhető a Hanon Systemnek. Ezek teherbírása 16 kilogramm, s ilyen robotok dolgoznak a gyártósorokon a kompresszorok összeállításán.

Az egyedi oktatási modellben az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara felnőttképzési tevékenységének köszönhetően a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, amelyek napjainkban egyre szükségesebbé válnak a munkaerőpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában