Tóth István- és Tóth Terézia-ösztöndíj

2019.01.16. 07:00

Havonta 4–12 ezer forint ösztöndíjjal támogatja Fehérvár a diákokat

Székesfehérvár városa ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló helyi fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István- és Tóth Terézia-ösztöndíjakat kedden délután adták át a városházán.

Borsányi Bea

A pályázatot tavaly tavasszal kellett benyújtani, decemberben hirdettek eredményt, és kedden adták át a határozatokat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

76 általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló diákot támogat a város havi 4–12 ezer forintos összeggel egy naptári évre. A támogatott tanulók között 8 testvérpár és két olyan család van, ahol mind a három gyermek elnyerte a Tóth István- és Tóth Terézia-ösztöndíjat.

A város igyekszik segíteni a diákjait a sikeres jövő érdekében

A pályázatokat elbíráló kuratórium értékelési, pontozási rendszerrel törekszik arra, hogy az ösztöndíj a nehezebb helyzetben lévők tanulmányi eredményességét fokozottan segítse, de egyúttal elismerje és ösztönözze a viszonylag jobb helyzetben lévőket is. A 7–8. évfolyamon 4,8, a 9–14. évfolyamon 4,5, a felsőoktatásban pedig 4,2 átlagot kellett elérni ahhoz, hogy eséllyel pályázhassanak a diákok. A Tóth házaspár az 1930-as években a gazdasági válság elől menekült Kanadába. Az ott letétbe helyezett örökségük kamata szolgáltatja az ösztöndíj alapját, amelyet a város önkormányzata minden évben jelentős összeggel egészít ki.

A pályázatot tavaly tavasszal kellett benyújtani, decemberben hirdettek eredményt, és kedden adták át a határozatokat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepélyes átadón Cser-Palkovics András polgármester rámutatott, Székesfehérvárnak diákvárosként mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy diákjait segítse egy sikeres jövő elérésében. Ezt többféle módon teszi. Egyfelől olyan kezdeményezésekkel, amelyeket minden diák ingyen használhat. Jó példa erre az Alba Innovár, ahol a digitális technológiával – amely nélkül a mai diákok már biztosan nem képzelhetik el a jövőjüket – találkozhatnak az érdeklődők.

 

A másik az az ösztöndíjrendszer, amelynek egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő eleme a kedden átadott Tóth István- és Tóth Terézia-ösztöndíj. Ráadásul a fehérvári diákság nem csak itt lakó tanulókat jelent, hiszen a város nagy számban támogatja az ide tanulni járó vidékieket is abban a reményben, hogy itt folytatják majd felsőoktatási tanulmányaikat, illetve a városban kamatoztatják a tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában