A keresztény kultúra önvédelme közös érdekünk

2019.05.10. 17:00

Őszintén a bevándorlásról, indulatok nélkül: fórum Bicskén és Székesfehérváron

A bicskei Fiatalok Háza zsúfolásig megtelt nagytermében lakossági fórumon fogadta házigazdaként Tessely Zoltán Soltész Miklós államtitkárt. Székesfehérváron pedig Vargha Tamás meghívására Orbán Balázs államtitkár tartott fórumot.

Zsohár Melinda, Borsányi Bea

Ha valaki járatos a bevándorlás témájában, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet korábbi vezetője biztosan

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bicske emblematikus hely a migráció aktualitása kapcsán, hívta fel a figyelmet a fórum bevezetőjében Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos. Bicskén 1989-ben nyitotta meg kapuit a menekültállomás, ahová valóban életveszély elől menekülő emberek érkeztek, számosan jöttek nemzettársaink a szülőföldjükön dúló háború elől. 2012-től azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, más országok másfajta „menekülői” már nem kérték, hanem követelték a befogadást. 2014-ben a 460 férőhelyen ezerötszázan tartózkodtak, a kisváros hangulata megváltozott az újabb érkezők hatására. Köszönet a kormánynak, hogy 2016-ban bezárta a tábort, emlékeztetett Tessely képviselő. Nem telt el sok idő az­óta, mégis mintha elaludt volna sokak veszélyérzete, hangsúlyozta. A közelgő európai uniós választásoknak nagy a tétje: az EU tagországainak voksai határozzák meg, hogy migrációpárti vagy migrációellenes lesz-e az új Európai Parlament összetétele, emelte ki a kép­viselő.

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Soltész Miklós államtitkár beszélgetnek a fórum előtt. Soltész Miklós indulatok nélkül, a tényekre hivatkozva foglalta össze az európai migrációs eseményeket
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Soltész Miklós államtitkár indulatok nélkül, a tényekre, statisztikákra és a lezajlott folyamatokra hivatkozva foglalta össze az európai migrációs eseményeket. A politikai, gazdasági és más hibákat lehet korrigálni, de a migrációról hozott rossz döntés utólag nem módosítható, húzta alá. Meg­­győző érvekkel támasztotta alá, miért elemi szükséglet megvédeni a keresztény kontinens értékeit, s emlékeztetett rá, hogy hazánk, Orbán Viktor és kormánya már korábban óvta a többi országot az általuk elbagatellizált veszélytől. Soltész Miklós a többi között kiemelte: a gazdag és sikeres országoknak feladatuk segíteni a népességrobbanással, gazdasági nehézségekkel sújtott országokat, megakadályozni a háborúkat, népirtásokat, s helybe vinni a segítséget a parttalan migráció támogatása helyett.

Székesfehérvár

Székesfehérváron a Civil Központ színháztermében Or­bán Balázs államtitkár, a Miniszterelnökséget vezető mi­niszter helyettese, korábban a Migrációkutató Intézet vezetője tartott előadást a Vargha Tamás országgyűlési képviselő által szervezett EP-­választási fórumon. Mindjárt bevezetőjében utalt arra, örül neki, hogy városunkban korábbi munkájából kifolyólag egy szívének kedves témáról, a bevándorlásról beszélhet a hallgatóságnak. Hangsúlyozta, már az Európai Unió elődjét megalapító hat ország vezetői sem értettek egyet alapvető kérdésekben, de akkor a közös vágynak, Európa békéjének hosszú távú megőrzése és a közös, keresztény kulturális alapoknak köszönhetően mégis megszülethettek az együttműködéshez szükséges kompromisszumok. Később az Európai Unió létrehozta a maga intézményeit, amelyek működését alapszerződések határozták meg. A baj az, hogy ezek az intézmények ma már nem az eredeti szabályok szerint működnek.

Ha valaki járatos a bevándorlás témájában, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet korábbi vezetője biztosan
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bevándorlás kapcsán Orbán Balázs kiemelte: végre van egy olyan tét – jelesül a bevándorláshoz fűződő viszony –, amely minden európai országot egyformán érint, és a választópolgárok számára kijelöli a választás kereteit. Az Európai Unió intézményeit jelenleg bevándorláspárti politikusok vezetik, akik Európát – az európai emberek akarata ellenére – bevándorló­kontinenssé szeretnék változtatni. Márpedig az elmúlt évek tapasztalata, hogy a bevándorlás nem oldja meg a munkaerőhiány kérdését, hiszen az érkezők nem akarnak sem dolgozni, sem az európai keresztény társadalmakba integrálódni, hanem jellemzően a szociális segélyekből kívánnak élni saját kulturális szabályaik szerint.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő Székesfehérváron köszöntötte a fontos kérdés iránt érdeklődőket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet, a migrációs nyomás nem csökken a következő években: Afrikában és a Közel-Keleten népességrobbanás várható, ám ezeknek a területeknek a népességmegtartó képessége – számos tényezőnek tulajdoníthatóan – csökkenni fog, aminek következménye a tömeges elvándorlás. Ezért a magyar kormány olyan európai politikát támogat, amely a határok és a keresztény kultúra védelmét helyezi a középpontba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában