Közös ünnepünk előestéje

2019.08.20. 20:29

Öreghegyi Mulatság felvonulással, kenyérszenteléssel és közös koccintással

Egyik kezében vörös, a másikban fehér, így ringott egydecis poharában a nedű, s fekete ruhájában a csípő. Ajkai füttyre álltak: Mi mozog a zöld leveles bokorban?

Szanyi-Nagy Judit

Az immáron hagyományosnak számító városrészi ünnepen, az Öreghegyi mulatságokon több borkirálynő is részt vett. Valamikor Öreghegy volt Fehérvár szőlőskertje

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A dallamot három férfi szolgáltatta harmonikán a Bory téren felállított színpadon. A Harmonika Trió mögött a bort tisztelő öltözetbe bújt gazdák sorakoztak. Ők a délutánt a közeli, A szőlőműves című szobor megkoszorúzásával kezdték, majd egy közös vonulást követően érkeztek a célhelyre. Mögöttük, a 28. Öreghegyi Mulatságot hirdető molinóról is fehér és bordó szőlőszemek szemeztek az egyre gyarapodó közönséggel.

A vendégek megtapasztalhatták, milyen hangot ad az utolsó öreghegyi hegybíró, Kotsis Antal kürtje, melyet lánya, Raffai Józsefné alapító borlovag-társ szólaltatott meg. Mészárovics Imre, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend elnök-nagymestere többek között a IX. Öreghegyi Bormustra eredményeit ismertette: a csaknem félszáz nevező közül Pásztor István adta a legjobb (öreghegyi) fehérbort, Zseli Miklósné pedig a legjobb (öreghegyi) vöröset. Összességében a mustra legjobb borát, a pákozdi Irsai Olivért, a Bella Pince készítette.

Az immáron hagyományosnak számító városrészi ünnepen, az Öreghegyi mulatságokon több borkirálynő is részt vett. Valamikor Öreghegy volt Fehérvár szőlőskertje
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nemzeti ünnep előestéjén a kenyér megáldása és szegése sem maradt el. Előbbiben Tornyai Gábor plébános is közreműködött. A mulatság háziasszonya, Östör Annamária hangsúlyozta: az esemény fontos része a Királyi Napoknak és a városrész lakóinak egyaránt. Az állítást a sokakat vonzó, napzáró utcabál és a tűzijáték is igazolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában