Tisztában lenni a folyamattal

2019.08.22. 07:20

Október 13-án járulnak ismét az urnákhoz a polgárok

Szombaton kezdetét veszi a választási kampány, megkezdődik az aláírásgyűjtés és a szebb jövőt ígérő, hangzatos szavak harca.

Palocsai Jenő

Fotó: archív

Kovács Zoltánt, Fejér megye jegyzőjét kérdeztük a jelölt-állítás, illetve a szavazás folyamatáról. A szakember elmondta, hogy ha a helyhatósági választásokon akar valaki indulni, akkor az megteheti független jelöltként, illetve jelölő szervezet jelöltjeként. Utóbbi esetében a szervezetet nyilvántartásba kell venni és ehhez a területi választási bizottság és a nemzeti választási bizottság rendelkezik megfelelő hatáskörrel. Jelölő szervezetek lehetnek a politikai pártok, illetve a bírósági nyilvántartásba vett, bejegyzett civil szervezetek. Van egy speciális lehetőség is, ez a nemzetiségi szervezet, ám ebben az esetben az alapító okiratnak tartalmaznia kell, hogy az adott kisebbség vonatkozásában érdekvédelmi tevékenységet lát el a szerveződés.

A bizottságok nemcsak a jelölő szervezeteket veszik fel, hanem az ajánlóíveket is. A jelöltté válás elengedhetetlen előfeltétele, hogy jelentkezni kell a választási igazgatási szerveknél. Megyei lista esetén a területi választási irodától, polgármester, illetve egyéni jelöltként a helyi jegyzőktől lehet igényelni ajánlóíveket. A kiadás legkorábbi időpontja augusztus 24. Az ajánlásokat szeptember 9-ig lehet leadni és bár főszabály, hogy aláírás mindenhol gyűjthető, de mégsem.

Törvényi kivételt képeznek a tömegközlekedési eszközök, a munkahelyek, az államigazgatási szervek épületei, így ezeken a helyeken nem lehet aláírást gyűjteni. Szeptember 9. után döntenek a helyi választási bizottságok a polgármesterek és az egyéni képviselők jelöltségéről. Ehhez az kell, hogy a helyi választási irodák vezetői megállapítsák minden egyes település vonatkozásában a jelöltséghez szükséges ajánlások számát. Ha sikerült elérni a küszöbszámokat, felkerülhet a jelölt neve a szavazólapra.

Október 13-án járulnak ismét az urnákhoz a polgárok
Fotó: archív

Közben folyamatosan vezetni kell a névjegyzéket, hiszen a választópolgárok élethelyzetei állandó változásban vannak. Költöznek, nagykorúvá, tehát szavazóvá válnak, más nevet választanak vagy éppen a haláluk miatt kell javítani a listát.

A kampánycsend jogintézményét megszüntette a választási eljárási törvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!