rajzol és harcol

2019.12.13. 11:30

A szelíd ketrecharcos és csendéletei – A bicskei Ódor Lilinek nincs ellenfele Magyarországon

A finom, fegyelmezett Ódor Lili gyönyörűen rajzol, magas szinten kempózik, s a legutóbb amatőr grapling- és MMA-világbajnok lett Szentpétervárott, és ketrecharcos szeretne lenni.

Zsohár Melinda

Ódor Lili mindig fiúkkal edz, a versenyeken lényegében nem érez fájdalmat Fotó: Ódor Lili

Gyönyörű, tizenhét éves nagylány Ódor Lili, karcsú, izmos, hosszú hajú, finom a bőre, szelíd a mosolya, okos, jó tanuló, szófogadó gyermeke szüleinek, nem mellesleg tehetséges rajzoló. És sportoló, világ- és Európa-bajnoki érmei sorakoznak a polcán az egyre népszerűsödő önvédelmi sportágban, a kempóban. Legutoljára most novemberben az oroszországi Szentpétervárott rendezett Amatőr Grappling és MMA Liga Világbajnokságon korosztályában és nemében besöpörte a világbajnoki címet – földharcot és ketrecharcot takarnak e „varázsszavak”. Lilinek itthon, Magyarországon már nincs ellenfele, a kempót abbahagyják a lányok egy idő után, a kicsi korban adott ütések felerősödésével felhagynak vele. Lilinek 2020-ig, azaz tizennyolc éves koráig még „bunyóznia” kell – így mondja egyszerűen – három magyar felnőtt harcos nővel, s akkor jogosult lesz az MMA-t hivatalosan is űzni. Ez az a bizonyos ketrecharc, s Lili álma, hogy ezzel keresse majd a kenyerét.

Ódor Lili mindig fiúkkal edz, a versenyeken lényegében nem érez fájdalmat
Fotó: Ódor Lili

Az Ódor család Bicskén lakik, édesanyja nővér a rendelőintézetben, édesapja az autópálya-felügyeletnél tölt be sokrétű feladatot igénylő munkát, s az apuka ötlete volt, hogy mindkét gyermeke önvédelmi sportot tanuljon. Bicskén a kempó népszerű, Tóth Károly edzőhöz íratta be gyerekeit. Lili öccse, a tizenöt éves Erik is eredményes, bár nem annyira, mint Lili – nincs ebből náluk versengés. A különlegességben persze Eriknél sincs hiány, a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumban tanul, egyszer Japánban szeretne bankigazgató lenni, mondja a nagyot álmodók bátorságával.

Lili az óvodában korán kitűnt rajzképességével, a bicskei Szent László Katolikus Általános Iskolában Magyar Eleonóra tanította rajzra, jelenleg a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium rajz szakán tizenegyedikes, komoly felvételit követően jutott be az intézménybe, Takács Beáta tanítványa, kedvenc tárgya a rajz és a spanyol. Finom csendéleteket, portrékat, állatokat rajzol szénnel, grafittal. Óriási main coon kandúrja van, három kutyája, minden nap fél hatkor kel, vonattal jár, heti négyszer edz, úszik és fut, olykor fogyaszt.

Lili hamar kitűnt rajztehetségével
Fotó: Ódor Lili

Lili gyorsan haladt a kempóban már kislányként, később edző- és csapatváltással Kornély György háromdanos mesterhez került, 2014-ben a törökországi Antalyában rendezett vb-n egyéni harmadik lett formagyakorlatban és második a stop semiben. Lili ezt is leegyszerűsíti: „ez bunyó, találatra megy”. 2017-ben többszörös világbajnok több országban, több kategóriában. Gimnazista korától Budapesten Lacza Ádám Illés ötdanos mester, a Magyar Kempó Szövetség elnöke az edzője. Legjobb eredményeit itt érte el Lili, személyes meghívást kapott a World Federation Championship K1-es állóharc bajnokságra – ez is egy küzdősport-variáció.

Fotó: Ódor Lili

Lili mindig fiúkkal edz, a lányok ütései, rúgásai a fiúkéhoz képest könnyűek, mondja, s hozzáteszi: verseny közben lényegében nem érez fájdalmat, csakis arra törekszik, hogy győzzön. Copfosan, befont hajjal, ez afféle kabala nála. A legjobbnak kell lennie. Mindig mosolyog, az edző onnan tudja, hogy baj van, vagy túl sokat kapott Lili, ha elolvad a mosolya, de ez ritkán fordul elő. Soha nem merült fel benne, hogy abbahagyja. Érettségi után az USA-ba készül, ott nők is lehetnek hivatásos ketrecharcosok. Kézenfekvő poén lenne, ha azt állítanánk erről a lányról, hogy igazi ketrecharcos, mármint átvitt értelemben. De teljesít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában