Az iskolának és a vállalatnak is hasznos együttműködés

2018.11.14. 07:30

Nyolcadik éve indult az Arconic Alapítvány szakköre

Újabb pályázatot nyert a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Az Arconic Alapítvány ezúttal 7 millió forinttal támogatja az intézményt és többek között annak aluszakkörét. A díj átadója egyben a szakkör idei megnyitója is volt.

Borsányi Bea

A pályázati pénzt nemcsak a szakkörre fordítják, vannak egyéb elképzelései is az iskolának

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Nyolcadik éve indítanak szakkört, ahol az iskola tanárai és az Arconic-Köfém Kft. hengermű-öntöde üzletágának szakemberei oktatnak többek között anyagismeretet és más elméleti és gyakorlati tudnivalót az alumíniumgyártással és -felhasználással kapcsolatban. A szakkör idén igen népszerűnek mutatkozik, hiszen 38 diák kezdte meg ismereteinek bővítését a keddi napon, rögtön a megnyitót követően.

Az elmúlt 7 évben a szakkörön túl más vonatkozásban is kialakult együttműködés az iskola és a vállalat között. Két éve született egy olyan tankönyv, amelyet a vállalat szakembereinek segítségével az iskola tanárai írtak, és amelyet a 10–12. évfolyamon az anyagismeret-tanóra keretein belül használnak a tanagyagba illesztve. Ezenfelül az idén immár nyolcadik alkalommal nyert az iskola az Arconic Alapítványtól támogatást.

A pályázati pénzt nemcsak a szakkörre fordítják, vannak egyéb elképzelései is az iskolának
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Legutóbb éppen azt a tantermet alakították ki a pénzből, amelyben a szakkör is működik. A most kapott 7 millió forintból szeretnék a terem felszereltségét továbbfejleszteni, többek között hegesztőszimulátort, illetve iPadeket beszerezni. A pályázati pénzből támogatják ugyanakkor a pedagógusok ismereteinek megerősítését és bővítését, valamint egy egyhetes kreatív pályaorientációs tábor szervezését, amelyet 6–7. osztályos diákoknak szerveznek a tanév végén sok gyakorlattal, gyárlátogatással, valamint teljes ellátással és utaztatással.

A vállalat és az iskola együttműködése a kölcsönös hasznosság elvén alapul. Ahogy azt Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese a díj átadásakor elmondta, a vállalat érdeke a szakkör támogatásában az, hogy olyan munkavállalókat szerezzenek, akik szívesen dolgoznak a hengerműben vagy az öntödében, illetve képzettek is legyenek, ma ugyanis az oda szükséges szakmák közül csak keveset és kevés helyen oktatnak az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában