Legalábbis a Közút számára

2018.11.09. 14:30

November tizedikétől megkezdődik a tél Fejérben!

A címet pontosítva: a jogszabályi előírások szerint téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Szanyi-Nagy Judit

Télre készülve a síkosságmentesítő anyagok beszerzésén és a dolgozók felkészítésén túl a gépeket is karbantartják a Közútnál

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hiába az enyhe idő, november 10-étől a Közút szakemberei igyekeznek felkészülten fogadni a telet: a Fejér megyei mérnökségek már most 10 ezer tonna sóval gazdálkodhatnak, és az ilyenkor esedékes gépszemlék is zajlanak. A síkosságmentesítésben és hókotrásban nagy szerepet betöltő géppark 2012-ben újult meg, a 37 darab saját gép csaknem mindegyike vadonatúj. Emellett idén két új tehergépjármű érkezett Sárbogárdra, de a balatonvilágosi és martonvásári mérnökségek is két-két új járművel gyarapodtak. S bár az elmúlt időben a tél nem volt kemény – erről Szili Gergő osztályvezető számolt be –, a közútkezelő 90 síkos és 18 havas napot tart számon az előző időszakra vonatkozóan.

Ez különösen fontos számadat Fejérben, hiszen a megyében sok, a hófúvás által veszélyesnek nyilvánított szakasz van. Ennek érdekében a szakemberek hóvédműt (például rácsot) 42 kilométer hosszan helyeznek ki, de a teljes lefedettség érdekében még mintegy 165 kilométer hóvédő erdősávra lenne szükség.

Télre készülve a síkosságmentesítő anyagok beszerzésén és a dolgozók felkészítésén túl a gépeket is karbantartják a Közútnál
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

A munkatársakat is felkészítik a szakszerű segítségnyújtásra: 300 főből közel 150-en kifejezetten a téli üzemben dolgoznak – szükség esetén a többi dolgozó besegít nekik –, és az irányítók (mérnökök, diszpécserek) is iránymutatást kapnak a pontosabb tájékoztatás érdekében. Mindezen túl a közlekedők felkészültsége is sokat számít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában