Építkezés középkori falak mentén

2019.05.23. 07:00

Jövő nyárra készül el az Egyházmegyei Múzeum új látogatóközpontja

A Nemzeti Emlékhely várva várt méltó átalakítása kapcsán is jelentős eredménnyel zárultak a Lakatos utcai látogatóközpont alapozási munkálatai.

Majer Tamás

Mikrocölöpözés helyett kútalapozással alapoztak a Lakatos utcában, időközben a zsaluzás is megkezdődött Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Kezdjük az elején!

– A Magyar Szent Család nyomában tematikus za­rándok­út fejlesztésére nyert el mintegy másfél milliárd forintot a Székesfehérvári Egyházmegye az Európai Uniótól – emlékeztetett Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, akivel a Lakatos utcai építkezést szemlélve beszélgettünk, ahol már 2017 nyarán megkezdődtek a régészeti feltárások.

Mit is tartalmaz a projekt? A Püspöki Palota részleges felújítását, az egykori ferences rendházban lévő konyha, s az abban működő Egyházmegyei Múzeum felújítását és átalakítását, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház akadálymentesítését, a felvonó cseréjét, egy bodajki zarándokszállás létesítését és a vértessomlói templom melletti játszótér kialakítását.

Az épülő Lakatos utcai látogatóközpont elkészülte után akár a belvárosra nyíló alternatív városkapuként is értelmezhető lesz. A teljes forrás közel felét erre fordíthatják.

Smohay András elmondta, a Lakatos utcai kelet-nyugati irányú fal az egykori Monostor-bástya része, amely a török alóli felszabadulás idején épült.

– A látogatóközpont sajátossága lesz, hogy az épület önmagában őrzi meg Székesfehérvár történetének egy épített örökségét, az 1601–1602-ben épült bástya falát – büszkélkedett. – Nem mellesleg 1601-ben, amikor egy rövid időre visszafoglalták a várost a törököktől a keresztény csapatok, a törökök a visszahódítást ennél a pontnál hajtották végre. Rövid időn belül kétszer is gazdát cserélt Székesfehérvár, rengeteg keresztény katona adta itt az életét a városért – folytatta.

Mindezt a konkrét építkezést megelőző feltárások, s annak kiértékelése révén tudhatjuk. Ezenkívül – észak-déli irányban – ebben az irányban húzódik a korai középkori várfal egyik darabja is, ezt is igazolták az ásatások.

A látogatóközpontban lesz egy, az egyházmegyei könyvtár, levéltár és múzeum gyűjteményét őrző látványtér, va­lamint egy hatalmas kiállítótér, amely a zarándokút jelentőségét mutatja be.

– Látványában egészen döbbenetes lesz – ígérte az igazgató.

Mikrocölöpözés helyett kútalapozással alapoztak a Lakatos utcában, időközben a zsaluzás is megkezdődött
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Az előkerült falmaradványra reflektáló tárlatot is kialakítanak.

Smohay András egy izgalmas építészeti eredményről is beszámolt lapunknak, amely a Nemzeti Emlékhely esetleges átalakításához kapcsolódó építkezések miatt is fontos lehet.

– Kiderült, hogy az úgynevezett mikrocölöpözés nem alkalmazható itt – mondta. – Ehelyett kútalapozást kellett elvégzeni, amely egy rendkívül bonyolult építőipari megoldás. Egy külön darunak kellett beemelnie a területre azt a gépet, amely a kútgyűrűket tette végül le – ismertette.

Utóbbi megoldás nemcsak nehezebben kivitelezhető, de költségesebb is.

Ez azt jelenti, hogy a középkori romok mellett valószínűleg más műszaki megoldás nem alkalmazható. Mindenesetre biztató, hogy van, ami bevált!

A mintegy 1000 négyzetméter területű, négyszintes látogatóközpont befejezésének határideje 2020. június vége, de már idén őszre szerkezetkész lehet. A terület sajátosságai, az értékes régészeti objektumok miatt ez csúszhat. Az alapozás már kész, most már lehet zsaluzni. Smohay úgy látja, a nehezén túl vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában