cél a környezettudatosságra nevelés

2019.04.23. 07:02

Nem divatból csinálják – Ökonapok az Árpád Szakképző Iskolában

A környezettudatos életmód ma nem divatos kérdés, hanem olyasvalami, amit nagyon is sürgető lenne minél hamarabb és minél több embernek elsajátítania – hangzott el a hatodik Öko-nap megnyitóján a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

Borsányi Bea

Néhány darabbal a zsűrit is sikerült meglepni – egy magnókazetták felhasználásával készült felső

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Rajzverseny, ruha- és ékszerkészítés, valamint kukafestés is szerepelt a látványos versenyfeladatok között, de az udvaron zajlott autógumi-festés – a színes kerekekbe aztán virágot ültettek –, és ha már egyszer nekiálltak kertészkedni, a meglévő virágágyásokat is rendbe tették az iskola területén.

Szerepelt a repertoáron autógumi-festés az udvaron, ruhabemutató és ékszerkészítés az Árpád Szakképző Iskolában az intézmény Öko-napján. A diákok nagy örömmel és végtelen kreativitással vetették bele magukat a környezettudatosság nevében a különböző feladatok megoldásába, olykor még a zsűrit is meglepve az eredménnyel.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

 

„A verseny szlogenje idén is a Vedd fel a szemetet!, amellyel nemcsak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vigyázzunk a tisztaságra, de arra is, hogy a szemétbe kerülő anyagok, tárgyak egy része más formában még újjászülethet. Erről szól a ruha- és az ékszerkészítés is. Ebben az évben egyébként a vizet állítottuk a középpontba. A nap folyamán különböző projektek futottak, és számos elő adás is elhangzott a víz világnapja, illetve a klímaváltozás kapcsán” – mondta el Szereminé Hegedűs Krisztina, az iskola igazgatónője.

Néhány darabbal a zsűrit is sikerült meglepni – egy magnókazetták felhasználásával készült felső
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény az évek alatt országos szintűvé nőtte ki magát. Az Öko-napon ezúttal 10 fehérvári általános és középiskola mellett 6 Fejér megyei, és 11 további megye tanintézményei vettek részt, amelyek tanulói 96 ruhát, 43 ékszert, 53 rajzot és 10 festett kukát neveztek a versenyekbe. A legnagyobb érdeklődésre idén is a divatbemutató tartott számot, amelyen a legkülönfélébb anyagokból készült ruhaköltemények vonultak fel a kifutón. Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója arra is ígéretet tett a bemutató előtt, hogy nemsokára minden iskolájukban megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés, tanboltjuk pedig csomagolásmentessé válik. Az Öko-nap kapcsán pedig elmondta, jövőre azt tervezik, hogy valamilyen módon az udvari hulladékok hasznosíthatóságát is bevonják a versenyfeladatokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában