4 millió 870 ezer kilométer

2018.02.03. 11:30

Nagy Ottó, a milliomos buszsofőr, aki a pápával is találkozott

Nagy Ottó buszsofőrként Olaszországtól Svájcig, Németországtól a Pireneusi-félszigetig, keresztül-kasul bejárta Európát. Kilencvenhétszer fordult meg Isztambulban.

Majer Tamás

Nagy Ottó politikai okokból nem lehetett pilóta, de kiváló buszsofőr vált belőle

Fotó: Pesti Tamás

A milliókat megtett kilométerekben számoló, ma már nyugdíjas Nagy Ottó Pátkán és Fehérváron is otthon van. Eredetileg pilóta akart lenni. A szolnoki felvételi során egészségügyileg megfelelt, más volt vele az akkori rendszer problémája: édesapjának volt 20 hektár földje...

Így lett végül előbb gépkocsivezető, majd buszsofőr. Rendkívül büszke arra, hogy jogosítványa plasztikkártyáján valamennyi rubrikában írva vagyon. Minden földi jármű elmegy a keze alatt!

1968-ban került Fejér megyébe a katonasághoz. Ercsiben volt sofőr. 1969 őszén, egy pontonhíd verése közbeni balesete után leszerelt.

– Mankóval mentem ki a laktanyából, majd a hátsó kapu portájánál eldobtam mindkettőt – idézte fel nevetve.

Sokáig vitte a Székesfehérvár – Szeged buszjáratot.

– Fiatalember voltam húszéves, nagy szó volt akkor a busszal kilencvennel áthajtani a dunaföldvári hídon Szeged felé – emlékezett.

Megjárta Belgrádot, de nem is akármikor, a Videoton SC futballcsapatának 1985-ös UEFA-kupa mérkőzésére vitte ki a székesfehérvári Kossuth TSZ csoportját a nyolcaddöntő visszavágójára. (Abban az idényben egészen a spanyol Real Madrid elleni döntőig menetelt a legendás fehérvári focicsapat.) Az itthoni 5-0-ás siker rendesen felbőszítette a Partizán fanatikusait. A jugoszláv szurkolók a kihörpintett italosüvegeikkel persze szinte minden ablakát kitörték Nagy Ottó buszának. Cúgos volt a hazaút.

Nagy Ottó politikai okokból nem lehetett pilóta, de kiváló buszsofőr vált belőle
Fotós: Pesti Tamás

1984-ben, 38 évesen kapta meg a 3 millió kilométeres balesetmentes közlekedésért járó elismerést. – Kocsis Tibor volt akkor az igazgató. Azt mondta akkor nekem, hogy szemtelenül fiatal vagyok ehhez a kilométerszámhoz – elevenítette fel.

Nagy Ottó 1997-ig buszsofőrködött, összesen 4 millió 870 ezer kilométert tett meg.

1985-ben sárbogárdiakat vitt el Rómába és a Vatikánba. Ekkor fogott kezet először II. János Pál pápával.

– Miután édesanyám a szülőfalumban, Vigántpetenden megmutatta a papnak a közös fényképet a pápáról és rólam, a pap hamar postázott is egy levelet, hogy küldjek egy kis pénzt tatarozásra... – mesélte.

Pár évvel később egy fehérvári csoporttal járt ismét a Vatikánban. Olaszul közölte a pápával, hogy immár másodszor szorítanak kezet.

Nagy Ottó szívesen gondol vissza a régi időkre, mint mondta, nagyon jó csapat volt akkoriban a Volánnál, jó karban voltak a járművek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában