Az uniós agrártámogatási forma mindenki számára fontos

2019.05.14. 11:30

Nagy István hétfő este lakossági fórumot tartott Sárbogárdon

Az agrárminisztert Varga Gábor, Fejér megye déli térségének országgyűlési képviselője hívta meg a tanácskozásra.

V. Varga József

Nagy István agrárminiszter (b) és Varga Gábor országgyűlési képviselő a sárbogárdi fórumon

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Nagy István arra emlékeztetett, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési támogatásokon belül szeretne a vidéken élő migránsok integrációjára és életkörülményeinek javítására for­rásokat biztosítani, ellenben a magyar kormány álláspontja szerint ezt a pénzt teljes mértékben a gazdálkodók segítésére kell fordítani.

A közös agrárpolitikának a gazdák érdekeit kell szolgálni!

Minden egyes eurócent és nemzeti forrásból juttatott forint befolyásolja a termelők gazdálkodását: a pénznek a gazdáknál van a helye. Ez a legigazságosabb elosztási forma egész Európa lakossága számára, hiszen a támogatások nagymértékben befolyásolják az élelmiszerárak alakulását – hangsúlyozta. Az agrárminiszter leszögezte: a magyar kormány a leghatározottabban visszautasítja a gazdáknak járó európai uniós vidékfejlesztési források csökkentését, a nekik szánt pénzből más célok finanszírozását.

Egyúttal köszönetét fejezte ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a támogatási források csökkentése ellen tiltakozó aláírásgyűjtésért. A gazdák megértették ennek a súlyát és értékét. Friss hír, hogy eddig több mint 185 ezren írták alá a petíciót, és az aláírásokat egészen május 17-éig várják.

Nagy István agrárminiszter (b) és Varga Gábor országgyűlési képviselő a sárbogárdi fórumon
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A közelgő európai parlamenti választásokra utalva Nagy István úgy fogalmazott: a voksoláson arról döntünk, hogy a következő években a magyar emberek és gazdák érdekeit szem előtt tartó, vagy a brüsszeli érdekeket hazánkban érvényesíteni akaró képviselők dolgoznak-e majd az Európai Parlamentben. Éppen ezért óriási a közelgő európai parlamenti választások tétje!

A fórumon szó esett a Szövetségben a magyar gazdákért című kiadványról, amelyben bemutatják a közösen elért eredményeket. Elhangzott: hazánkban több mint 500 ezer család él az agrárgazdaságból, ők kiemelt, fontos társadalmi csoportot képviselnek.

Nagy István elmondta: Az országjáráson azt vitatják meg a gazdákkal, miként lehet még versenyképesebb a magyar mezőgazdaság. Az agrárium versenyképességének elemei között említette a digitalizáció széles körű elterjedését, alkalmazását, az öntözést, a fiatal gazdatársadalom erősítését. Kivezetik az agráriumból a közös osztatlan tulajdont, az erről szóló törvénycsomagot a tárca benyújtotta a kormánynak. Az agrárkormányzat új hitellehetőséget is kíván nyújtani a gazdáknak, amely alkalmas arra, hogy áthidalja a következő EU-támogatások megérkezéséig tartó időszakot – tette hozzá a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában