a költő sorsának fókuszában a küzdelem állt

2019.05.17. 07:20

Nagy Gáspár emlékére – Nem volt hajlandó alkura

A hetven éve született Nagy Gáspár költő tiszteletére rendeztek emlékülést a Városházán csütörtökön.

Bokros Judit

Jánosi Zoltán irodalomtörténész a pályakezdésről beszélt Fotó: Koppán Viktor

A rendezvényt Cserta Gábor indította három Nagy Gáspár- vers összefűzött, megzenésített változatával, majd az ülés elnöke, Bakonyi István irodalomtörténész elmondta: a költői pálya indulásának 50. évfordulójára is emlékeznek.

Jánosi Zoltán irodalomtörténész
a pályakezdésről beszélt Fotó: Koppán Viktor

Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után elsőként Jánosi Zoltán irodalomtörténész beszélt Nagy Gáspár pályakezdéséről, rámutatva: a költő sorsának fókuszában a küzdelem állt, akárcsak elő­dei­nél, például Balassi Bálintnál, Petőfi Sándornál vagy József Attilánál. Nem volt ugyanis hajlandó megalkudni a korral, amelyben élt, szemben állt a diktatúrával, és semmibe vette a hatalom elvárásait. Versei hirdetik hitvallását, költészetének alapgesztusa a tiltakozás. Csupa olyan fogalmat vett komolyan, amelyek sem a puha diktatúrának, sem a későbbi kapitalizmusnak nem voltak kedvesek – hangzott el.

Jánosi után Cs. Varga István és Ködöböcz Gábor irodalomtörténészek, valamint Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke is szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában