Nem a bányarekultiváció miatt van baktérium a stadion vizében!

2019.07.03. 07:00

Tiszta a székesfehérvári víz

Rendkívüli közgyűlést tartott Székesfehérvár önkormányzata, mégpedig a MOL Aréna Sóstó főépületének rendezvényterében. Ismert, május végén Pseudomonas aeruginosa baktériumot észleltek a stadion főépületében.

Majer Tamás

Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője a stadion vízhálózat problémája miatt elnézést és időt is kért Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az is ismert: hosszú évek óta zajlik a Zámolyi út mentén az egykori agyagbánya rekultivációja, a 20 hektár újra termővé tétele. Lapunk is beszámolt mindkét ügyről, de az országos sajtó sem ment el szó nélkül a két téma mellett.

A stadionban vízprobléma van. Állj! Írtuk, hogy a főépületben. Vagyis nem a természetvédelmi területen. Nem a meccsre járó szurkolók többsége által használt három másik lelátórészen, a kerengőben, „csupán” a főépületben. Ez persze elég gond, itt vannak a stadion rendezvényterei, s például a focisták öltözői is. A MOL Fehérvár FC jelezte is, a közelgő hazai Európa Liga-meccsét Felcsúton játssza.

Újra: a stadion főépületében vízprobléma van. A város másik végében meg szennyvíziszap felhasználásával végez bányarekultivációs tevékenységet a Fehérvári Téglaipari Kft. Nem mellesleg burjánzó erdőt ültetnek. Tán a jövő egyik kedvelt fehérvári kirándulóhelyét, de ne menjünk ennyire messzire.

A két ügynek nincs köze egymáshoz! Nem a bányánál használt szennyvíziszap miatt van baktérium a stadion vizében. Ha bárkiben is felmerült volna…

Az, hogy mi okozza a bajt, egyelőre viszont ismeretlen. Guti Péter, a stadiont üzemeltető Városfejlesztési Kft. ügyvezetője a nyílt ülés színe előtti felszólalásában időt kért. Még nem tudják az okot. Keresik. Mint mondta, kilométerekben mérhető a vezetékszakasz, amelyet tüzetesen át kell vizsgálniuk. Az ügyvezető kijelentette, jelenleg biztonságosan használhatóak a főépület vizes helyiségei, ám nem komfortosan. A mosdóban például vizestartályokból csalható elő a kézmosóvíz. Elmondta, új eszközökkel, szűrőberendezésekkel és folyamatos fertőtlenítéssel dolgoznak a vízhálózat problémájának elhárításán. Rácskai András, a Fejérvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese volt az, aki rámutatott, hogy az ekkora volumenű építkezéseknél, az ilyen nagy és új létesítményeknél elő szokott fordulni ez a pseudomonas aeruginosa baktérium. Hogy mikorra hárul el a probléma úgy istenigazából? Nem hangzott el határidő.

Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője a stadion vízhálózat problémája miatt elnézést és időt is kért
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ami talán mégis a legfontosabb: a stadion főépületének vízproblémája nem veszélyezteti a lakossági vízbázist. Már a stadion körüli tűzcsapoknál sincs gond, jelentette ki Rácskai.

Nos, ebben hasonlít a két ügy. Az elhangzott szakvélemények alapján a bányánál végzett szennyvíziszapos munka sem veszélyezteti a fehérvári ivóvizet!

A bányarekultivációt és a mesterséges talaj készítését Horváth Sándor, a téglaipari cég vezetője és Heim Bálint erdőmérnök magyarázta el. Jelezték, a technológiát érdemes volna máshol is használni az országban.

Szóba került, miért van jelen Fehérváron külföldi szennyvíziszap is. Nos, az EU-n belül, engedély birtokában, szállítható a szennyvíziszap. Szabadon mozog, mint a tőke vagy az ember. A problémás szaghatással kapcsolatban Horváth arról beszélt, hogy törvényi kötelezettségük a legjobb szagsemlegesítő eljárásokat alkalmazni. Utalt arra, hogy sokszor az üres, vissza nem ponyvázott szállító kamionok szagmaradékát kapja fel a menetszél, ez is okolható lehet az időnkénti bűz miatt. Célzott arra is, hogy az ő telephelyükhöz közeli, évtizedekkel ezelőtti, más, egyszerűbb eljárással rekultivált területek felől is jöhet a szag.

Más. De csak kicsit. Kneifel Róbert, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának osztályvezetője elmondta, pénteken ellenőrzést végeztek a bányánál. Mindent rendben találtak. Ahogy az idei eddigi négy alkalommal is. Ismert, a Fejérvíz is ide szállítja a szennyvíziszapot. 27 éve. Rácskai András számolása szerint, ha máshova vinnék, az évi 100-150 milliós pluszkiadás lenne számukra.

Márton Roland szocialista önkormányzati képviselő a bánya/szennyvíziszap témában azon véleményének adott hangot, hogy a cég védi a mundér becsületét. Márton szavaiból világított, ő nem ért egyet senkivel, aki szerint a szennyvíziszap felhasználásával előállított mesterséges talaj kedvező lehet.

Cser-Palkovics András, a város fi deszes polgármestere emlékeztette, a Horváth-féle cég bányarekultivációs engedélyei 2005-ből, illetve 2006-ból származnak. Akkoriban szocialista volt a fehérvári polgármester, a közgyűlési többség, no meg a magyar kormány is. Cser-Palkovics rámutatott továbbá, hogy a jelenlegi közgyűlés hónapokkal ezelőtt úgy döntött, nem támogatja a cég telephelybővítését.

– Egy valamit kérnék: a szakmát hagyjuk a szakemberekre! A balhébáró hozzáállás csak arra elegendő, hogy megzavarja a város köznyugalmát és biztonságérzetét. Ebben mi eddig sem voltunk partnerek, ezután sem leszünk – fogalmazott. – Egy várost nem gyűlöletből építünk, hanem szeretetből. Erről fog szólni a következő három hónap: van a gyűlöletpolitika, és van az építő politika – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában