Szalmatörök és télűzés

2018.02.14. 07:45

Tojjanak a mohai tikok!

Húshagyókedd hajnalára előólálkodott a tél. Ha másért nem is, talán éppen a messze földön híres mohai tikverőzés maskarás télűzőinek öröméért. Volt kit elkergetni!

Majer Tamás

fg

Fotó: Pesti Tamás

Kedden reggel Mohán már 9 óra előtt készülődtek az emberek. A helyiek, akik fánkot, teát, forralt bort osztogattak. A maskarát öltő legények, akiknek ezúttal sem volt drága a tél élete, s a környék településeiről érkező vidám, zizegős gyerekcsoportok.

A tikverőzők legtestesebbje, a szalmatörök ezúttal – e krónikában már elárulhatjuk – Kirschner László volt. A fiatalember hiszi, hogy ez a legnehezebb szerep a mohai hagyományban. Nos, ebbe talán belekotyognának a népszokás örömére kormozott, s furkósbottal jámboran ütlegelt tyúkok is, ha tehetnék, de nem tehetik. Nos, annyi bizonyos, László testsúlyának dupláját cipelte házról-házig a maskarás menetben bandukolva. Annyiban volt jó dolga, hogy körülötte mindig két lány sürgött-forgott. Ma már szintén nem titok, a Mohához rokoni szálakkal kötődő Bálint Balázs és Bálint Attila alakították a tojásszedő lányokat. Nekik, ahogy az járja, ez volt az első tikverőzésük. Szemérmükre – játékból – két kísérő bohóc vigyázott.

A legnépesebb csoportot persze a kormozó bohócok alkották. A tucatnyi „nehézfiú” között járt-kelt a kéményseprő is. Mint tenger hullámzott a gyereksereg, amikor megiramodott feléjük a maskarások „bandériuma”. Kacagva vették tudomásul, hogy hiába futnak a kormozó kezek elől. Szívből mulattak egymás szurtos ábrázatán.

Ha a tikverőzőkön múlik, az idén is lesz rántotta és csurgatott leves bőséggel. S talán ifjú mohaiak is világra jönnek Fotó: Pesti Tamás

Mészely Anikó az egyik mohai házban él és nevelkedett. Gyerekkora óta várja a maskarásokat. A szülői háznál egyébként mindig tartottak tyúkokat. Szárnyasaik idén is megkapták a magukét.

– Az évek során édesapám is öltözött, testvérem is öltözött, így természetes, hogy hozzánk is mindig jönnek a tikverőzők. Fél négykor keltünk, 111 fánkot sütöttünk – mesélte Anikó.

A Heves megyei Novaj községből is ellátogatott egy csoport az eseményre. Ahogy Moha, úgy Novaj is a farsangfarki alakoskodó népszokásáról nevezetes. A novaji remélés hagyománya során egy állakodalmas menet járja végig a falut, nagy csinnadratta és édes-víg zeneszó közepette. Bemennek a lányos házakba, hol bekormozzák a fehérnépet, cserébe tojást és szalonnát érdemelnek.

Darvai Kádár Katalintól tudjuk, hogy egy 2017-es találkozón a két falu küldöttsége egymás mellett szállt meg a szentendrei skanzenben.

 

– A novajiak tavaly kerültek fel a kulturális örökség nemzeti jegyzékére, mi pedig 2011-ben – mondta el lapunknak Kovács Sándorné, mohai polgármester. Szeretnék egymás kultúráját is megismerni, megélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában