izgalmas hagyományőrzés

2018.02.12. 20:59

Ha húshagyókedd, akkor tikverőzés Mohán!

Minden évben ébren töltik a mohai asszonyok a hétfőről keddre virradó éjszakát. Idén nagyjából két és fél ezer fánkot sütöttek.

Majer Tamás

A mohai tikverőzés régi hagyományát továbbviszik, ápolják.

Fotó: Molnár Artúr

Január óta szervezik a húshagyókeddi tikverőzést Mohán. A fiúk már elosztották maguk között, ki, minek öltözik be.

– Sok új ruhát nem kellett készíteni, szívesen kölcsönadják egymásnak a fiúk a maskarákat, s rendre előkerülnek az édesapák ruhái is a hatvanas, hetvenes évekből – mesélte lapunknak Molnár Gyuláné Marcsi, szervező.

– Az először beöltöző fiúk saját maguknak varrják a tikverőzéskor hordott ruhájukat; esetleg édesanyjuk segítségével – folytatta az asszony.

Általában nyolcadikos korukban öltöznek először a fiatalemberek. Első ízben lánynak, később lánykísérő, illetve kormozó bohócnak. A tikverőzés legtréfásabb figurája a szalmatörök, akit szalmával tömnek ki, emiatt csak igen lassú mozgásra képes.

A vonulás, kormozás körülbelül reggel 9 órakor kezdődik.

Melegen öltözzenek, hiszen szabadtéren zajlanak majd az események, s csak olyan ruhát vegyenek fel, amely miatt nem búsulnak, ha összekormozódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában