mértékletesség a kulcsa mindennek!

2019.12.24. 11:30

Mire figyeljünk oda az ünnepi étkezéseknél? A székesfehérvári dietetikus válaszol

Az ünnepi időszak nemcsak a pénztárcánkat vagy az idegeinket, de bizony a szervezetünket is megviseli. Hogy a szeretet ünnepe ne a mértéktelen fogyasztásról és a plusz kilókról szóljon, megkérdeztük Kiss Éva székesfehérvári dietetikus és önismereti tanácsadót, hogy mit tehetünk egy egészségesebb karácsony érdekében.

Fodor Tímea

Fotó: illusztráció

Kiss Éva dietetikus a főételekre és a desszertekre koncentrálta általános tanácsait az olvasóink számára. Utóbbival kapcsolatban három fő dolgot érdemes végigvenni. Édesítést, alapanyagokat és az időzítést.

Kezdjük az édesítéssel. Szakértőnk elárulta, hogy a glicin használatát ajánlja olvasóink számára, ami nem szénhidrát, hanem egy aminosav, sőt a táplálékkal bevitt szénhidrátok vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékli. Vagyis ha ezzel édesítünk kompenzálhatjuk némileg az elfogyasztott kalória mennyiséget. Szóba jöhet még a xilit és az eritrit is, de csak alkalmankénti használattal, ugyanis rendszeres alkalmazása esetén az előbbi gyomor-bél rendszeri tüneteket okozhat, utóbbi pedig a májat terhelheti. Kis mennyiségben és ritkán alkalmazva azonban nem kell tőlük tartanunk. Mesterséges édesítők használatát nem javasolja szakértőnk.

Mi a helyzet a mézzel?

Lehet használni cukor helyett, de ugyanúgy sok kalóriát tartalmaz és megemeli a vércukorszintet. Amennyiben nem szeretnénk áttérni a sima cukorról egyéb, fentebb felsorolt alternatívákra, Kiss Éva szerint inkább helyettesítsük mézzel, hiszen számos egészségre jótékony anyagot tartalmaz, míg a cukor tényleg csak üres kalória.

Alapanyagok

Szakértőnk szerint próbáljunk olyan sütemények fogyasztására szorítkozni, amelyek elkészítéséhez nem szükséges, vagy csak kevés tejterméket kell használni, mert már önmagában hízlalóak. Figyeljünk még arra is, hogy a fehérlisztet egyéb alternatívára cseréljük.

Végül, de nem utolsó sorban, az időzítés

Természetesen nehéz ellenállni a nagymama friss bejglijének és minden egyéb finomságnak, azonban fontos, hogy ne terheljük le a szervezetünket. Érdemes a desszertek fogyasztását főétkezéssel összekötni, például az ebéd levezetéseként, természetesen mértékkel. Hogy erre miért is van szükség? Kevéssé hízlal a sütemény, ha étkezés után fogyasztjuk és nem külön. Étkezéskor ugyanis felmegy az inzulin szintünk, ami zsírraktározást eredményez. Ha a desszertet két étkezés közé ékeljük, ne adj isten az esti órákra (amit szakértőnk egyáltalán nem javasol), ezt az inzulin szintet újra a magasba emeljük, tehát ismét zsírraktározásba kezd a szervezetünk. Jobb tehát a kellemest összekötni a hasznossal, és azt a pár falat süteményt „közvetlenül” ebéd után elfogyasztani, hogy az inzulinszint normalizálódhasson később.

Nem győzzük hangsúlyozni a mértékletességet

A karácsonyi időszak azt jelenti, hogy legalább szilveszterig tömjük magunkba a finomabbnál finomabb házi süteményeket. Mielőtt azonban összecsordulna a nyál a szánkban felidézve a kedvenc desszertünket, gondoljuk végig alaposan, mi is történik ilyenkor. Szervezetünk, azon belül is a hormonszintünk rendkívül hamar hozzászokik a rendszeres sütiadagjához, és hiába hagynánk hátra ezen szokásunkat az óévvel, kialakul egy enyhe édességfüggőség. Tehát a szervezetünk kívánni, sőt követelni fogja az adagját. Ez azt eredményezi, hogy elindul az ördögi kör több hónapon át eltarthat ez az állapot, mielőtt felocsúdnánk, hogy hamarosan itt a bikiniszezon, mi pedig természetes úszógumit növesztettünk. Ezt megelőzendően könnyíthetünk annyit az életünkön, ha egyszerűen nem hagyjuk magunkat elcsábítani erre a néhány napra és a karácsonyi időszak egyéb örömeire helyezni a hangsúlyt. Természetesen ez nem kell, hogy az önmegtartóztatás ideje legyen de az arany középút itt is hasznos. Mert bár van, hogy a szemünk kívánja még, a pocak már rég tele van. Ha valakinek nincs ellenére egy kis gyümölcs, (bár a legtöbbnek szintén magas a cukortartalma) ehet azt is sütemények helyett.

Tudatos étkezés

A főételek elkészítésében sem kell radikális változást eszközölnünk, elég ha pár apróságra figyelünk oda. Mondjuk, hogy a húsok mellé egészségesebb köretet tálalunk. Ilyen lehet a rizs, a hajdina, a köles vagy az édesburgonya. Mégjobb, ha a köretünk egy részét vagy egészét kiváltjuk párolt zöldségekkel, vagy savanyúsággal, salátával. Érdemes lehet karácsonykor a kisebb méretű étkészletet elővenni, ezzel is segítve a mértékletességet.

A karácsonyi asztal elengedhetetlen fogásai közé tartozik a halászlé, csak egy apró probléma van vele, vagyis a fogyasztóival. Hajlamosak vagyunk (tisztelet a kivételeknek) nagyobb mennyiségű kenyeret elfogyaztani hozzá, mint az feltétlen szükség lenne. Próbáljuk visszaszorítani a mennyiséget, és/vagy váltsunk egészségesebb kenyérre.

Ne feledjék, minél több zöldség, és minél kevesebb szénhidrát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában