„Igazolvány” a kis gólyáknak

2019.06.28. 07:10

Minden mozdulatukat kamera rögzíti, azonosítani is tudják a ráckeresztúri gólyákat

Hosszú ideig nem fészkelt gólya a faluban. Néhány évvel ezelőtt Damak Lászlóné a főút melletti villanyoszlopra, biztonságos magasságba gólyakosarat szereltetett, amelyben évről évre visszajáró gólyapár, Timi és Misi talált otthonra. A gólyák bekerültek a települési értéktárba is.

Gajdó Ágnes

Staudinger István gyűrűzte meg a négy T-betűs gólyafiókát Fotó: Herkli Antal

A ráckeresztúri gólyafészek lakói semmit nem tehetnek titokban, hiszen minden mozdulatukat kamera rögzíti (golyakamera.livenetwork.hu). Aki rendszeresen figyelemmel követi a fészeklakók életét, jól tudja, hogy négy évvel ezelőtt kelt ki az első fészekalj, akkor születésük színhelyének tiszteletére R-rel kezdődő nevet kaptak: Remény, Repke és Rege közül kettő sajnos az első kirepüléskor áramütést szenvedett. 2016 tavaszán három fióka – Borostyán, Bársonyka és Bodroska – nőtt föl a fészekben. 2017. május elején négy fióka született, s rövidesen a keresztelő is megtörtént: Napfény, Napsugár, Nádas és Naspolya lett a fiókák neve. Tavaly Kedves, Kefir és Kedvenc kelt szárnyra, szintén gyűrűvel a lábán.

Staudinger István gyűrűzte meg a négy T-betűs gólyafiókát Fotó: Herkli Antal

Idén ismét négyen nődögélnek a fészekben: a legnagyobb Tavasz, a második Táltos, a harmadik baba Tádé és a picike Tudor. Ők is megkapták „személyi igazolványukat”, átestek a gyűrűzésen. Az E.ON szakemberei vesszőkosárban hozták le a földre a fiókákat, majd Staudinger István, a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársa rögzítette a négy T-betűs fióka lábán a gyűrűt. A kicsiket sokan meg is simogatták, nem mindennap kerülhet ennyire közel az ember a gólyákhoz! A falubeliek bíznak abban, hogy valamikor a gólyagyerekek is visszatérnek Ráckeresztúrra, s ha így lesz, a lábukon lévő számjel alapján lehet majd azonosítani őket.

Sokan megsimogatták a kis ráckeresztúri fiókákat
Fotó: Herkli Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában