költségvetés

2018.02.03. 07:30

Minden korábbinál több jut fejlesztésre Fehérváron

A város legfontosabb rendeletének, a költségvetésnek elkészült a tervezete. A 2018-as büdzsé előkészítéséért felelős Bóka Viktor jegyző pénteken átadta a javaslatot Cser-Palkovics Andrásnak, hogy a polgármester benyújthassa azt a képviselő-testületnek.

Szabó Zoltán

û

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A közgyűlés február 8-án, csütörtökön tárgyalja meg a költségvetést. A rendelettervezetről sajtótájékoztatót tartottak, ahol elhangzott: a költségvetés főösszege rekordnagyságú, több mint 70 milliárd forint lesz. Soha nem volt még ekkora – jegyezte meg Cser-Palkovics András. Mint mondta, mindez biztosítja a város stabil, biztonságos működését, a humán- és közszolgáltatást, a nagyszabású, a korábbiakat meghaladó fejlesztéseket.

A büdzsé keretrendszerét három terület határozza meg. Az egyik a bérfejlesztés.

Az önkormányzati intézményeknél 547, a gazdasági társaságoknál 524 milliós bérfejlesztéssel számol a büdzsé. Ezért ez a béremelés költségvetése is, fűzte hozzá a polgármester. Hozzátette: minden korábbit meghaladó összeget, 38,6 milliárdot fordítanak fejlesztésekre, felújításokra. Városüzemeltetésre, működtetésre, jóléti kiadásokra 28,6 milliárd forintot szánnak. Az egészségügyi és szociális ágazatra 2,8, az oktatásra 3,9, kultúrára 2,7 milliárd forintot. Az önerős önkormányzati fejlesztésekhez hozzájönnek még azok is, amelyek a Városgondnokság bevonásával valósulnak meg, 2,7 milliárd forintért.

Bóka Viktor és Cser-Palkovics András a tervezettel   Fotós: Koppán Viktor Dávid

A rekordnagyságú büdzsé egyébként a 16 milliárd forinttal tervezett iparűzési adóbevételből, a magas hazai (26,2 milliárd), az önerős és a 4,4 milliárdos uniós fejlesztési pénzből adódik. A nagy adóbevétellel kapcsolatban Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy nem lesz adóemelés, és helyi adókat sem vezetnek be. Hitelfelvétellel nem számolnak, jelentős, legalább 3 milliárdos tartalékképzéssel viszont igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában