Reszegi Imrével beszélgettünk

2018.05.08. 14:00

Újra ünnepel a mentőszolgálat, de további fejlesztések szükségesek Fejérben

Az Országos Mentőszolgálat hetvenéves jubileumát ünnepli idén. A Fejér megyei változásokról, tervekről a február elsején szolgálatba lépett Reszegi Imrét kérdeztük. A megyei vezető mentőtiszt elmondta: a megye minden mentőállomásán várják az érdeklődőket a nyílt napokra május 11-én.

S. Töttő Rita

Reszegi Imre február óta látja el a megyei vezetői feladatokat az Országos Mentőszolgálatnál

Fotó: DH-archív

Reszegi Imre 15 évig vezette a mentőállomást Dunaújvárosban

Reszegi Imre 2018. február elsején vette át a Fejér megyei mentőszolgálat vezetését. A megyei vezető mentőtiszt, ahogy azt a Fejér Megyei Hírlapnak mesélte, korábban a Dunaújvárosi Mentőállomást vezette közel 15 évig. – Természetesen picit más most a feladat. Amit Dunaújvárosban tettünk és kialakítottunk, azt kell most megyei szintre emelni, természetesen nagyobb léptékben gondolkodva. A 12 megyei mentőállomás és az irányító csoport munkájának összefogása, támogatása, mind szakmailag, mind emberileg fontos feladat.

Ez jelentős létszámot is jelent: most kétszázötvenen dolgoznak az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei kötelékében, akiknek minden dolgával napi szinten foglalkozni kell. A megyei vezető mentőtiszt Hajdúnánáson született, ám már közel 30 éve Dunaújvárosban él. Az új feladatok azonban gyakran szólítják Székesfehérvárra, ahol a napi feladatokat látja el.

– Elődöm, László Gyula abszolút korrekt módon adta át a szolgálatot, melynek köszönhetően a folyamatos feladatellátás nem sérült – mondta el a vezető, akit arról is kérdeztünk, hogy látja a Fejér megyei mentők helyzetét országos szinten: – Semmivel sem vagyunk rosszabbak vagy jobbak, mint az ország más megyéi. Nekünk is vannak új állomásaink, új autóink és sajnos az is igaz, hogy vannak felújításra, dinamizálásra váró állomások. Nem műszakilag vagy felszerelési szempontból kell ezt érteni, hanem például az épületek állagára gondolok. Ilyen például a sárbogárdi állomás, ahol a 70-es években megállt az idő. De szerencsére megnyugtató megoldásra kerül sor még az idén. Mint kiderült, minden mentőállomáson vannak még megoldásra váró munkák: van, ahol a helyi feladatokat kell erősíteni, máshol az esetleges személyzethiányt vagy az elhasználódott felszereléseket kell pótolni. – Ezt rendszerszinten, egységes szemlélet kialakításával igyekszünk kezelni – tette hozzá Reszegi Imre.

Reszegi Imre február óta látja el a megyei vezetői feladatokat az Országos Mentőszolgálatnál
Fotós: DH-archív

Közel 42 ezer beteget látnak el a megyében a mentőszolgálat munkatársai

A Fejér megyei mentők közel 42 ezer beteget látnak el évente, ami hatalmas szám, és közel 1 millió 800 ezer kilométert futnak az autóik. A napi terhelés országosan magas, amelyen viszont kiemelkedően jól teljesítenek a helyi szakemberek. A mentőszolgálat minden nap 100 százalékos szervezeti kapacitáson dolgozik, ami azt jelenti, hogy az adott területre előírt kocsiszámot minden nap teljes kihasználtsággal futtatják.

– Természetesen vannak olyan plusz terheléssel járó időszakok, mint a turistaszezon a Velencei-tónál és a nagyobb rendezvények, fesztiválok, amelyek további plusz kapacitást igényelnek – emelte ki a vezető mentőtiszt, aki az idén hetvenéves OMSZ jubileum kapcsán így fogalmazott:

– A szolgálat tradíciója felelősséget ró ránk, melyet tisztelni kell. De tudomásul kell venni, hogy a 21. században élünk. Elődeink példaértékű mentésszervezést alakítottak ki Magyarországon, mely 1948-ban vált államosított mentőszolgálattá, mikortól közigazgatásilag is a megyékhez igazodva kezdte el végezni a feladatait. Ez a munka az 1990-es évekig szervesen összekapcsolódott a betegszállítással, amelyet később kiszerveztek magánvállalkozások számára. Ezután a mentőszolgálat beállt a mentési feladatok és őrzött betegszállítás feladatára – idézte fel az elmúlt évtizedeket a vezető mentőtiszt.

Idén is várják a mentősök nyílt napjára a gyermekeket és persze az idősebbeket is
Fotós: FMH-archív

A jövő kapcsán pedig elmondta: készülnek egy jubileumi emlékülésre a nyár folyamán, amely kicsit a szakmáról, jobban a támogatókról, lakosságról szól, akiknek beszámolnak a terveikről. Emellett egy székesfehérvári székhelyű mentőegyesület létrehozása is tervben van, azért, hogy támogathatóbbá tegyék a mentőket. A jubileumi ünnepség legfontosabb mozzanata azonban, hogy minden mentőállomáson május 11-én, pénteken nyílt napot tartanak. Székesfehérváron és Dunaújvárosban nagyobb léptékű programok várhatók, szabadidős gyermekfoglalkoztatókkal, ugrálóvárakkal. De mindenhol meg lehet nézni a mentőautókat, állomásokat, megismerhetők a szolgálatnál dolgozó bajtársak. Várják óvodai, iskolai csoportok, munkaközösségek érkezését is, pénteken 8-tól 15 óráig, a hozzájuk legközelebbi mentőállomásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában