A természet minden csodáját felderítik

2018.05.23. 11:30

A kaptárlevegő és a méhzümmögés jótékony hatásairól szól a mohai méhes ház

Fehérvárról kifelé, az Iszkaszentgyörgyi útról jobbra térve bukkanhatunk rá Antalék apiterápiás házára. Tizenkettő méhcsalád otthona a környék. Az bizony szinte egymillió méhecske!

Majer Tamás

Antal István (fehér ingben) itt éppen kiszámolja, hány kilónyi méh gyűjti neki a mézet

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Antal István méhészmestertől tudjuk, hogy az Apiterápiás Házban tizenkettő méhcsalád él, amelyek családonként 60-80 ezer méhecskéből állnak. Egy-egy méhcsalád súlya körülbelül 5 kilogramm, vagyis 60 kilogramm élősúlyban lévő méh zümmög, dolgozik, boldogul a Székesfehérvár határában, de közigazgatásilag már Mohához tartozó területen, az I. Béla utcában. Antalék méhei egy nagyjából 5 kilométer sugarú kört lerajzoló területen szorgoskodnak.

– Ami azt jelenti, hogy egy 10 kilométeres átmérőjű körön belül felderítik és begyűjtik a nektárt és a virágport – mondta el lapunknak a házigazda. – A méh válogat a legelőben. Azért tudunk fajtamézeket termelni, mert a méh kiválasztja azokat a növényeket, amelyek a legjobban mézelnek. Amikor az akác mézel, akkor elhagyja a többit, s az akácot részesíti előnyben, s a mézünk szinte százszázalékos akácméz lesz – fejtegette Antal István. Így van ez a többi fajtaméz esetében is.

Antal István (fehér ingben) itt éppen kiszámolja, hány kilónyi méh gyűjti neki a mézet
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Családonként az elmúlt évben 20 kilónyi mézet pörgethetett le a méhészmester. Vagyis sok jót kap a méhecskéitől!

– Ők teljes értékű életet élnek itt a méhes házban. A természet minden csodáját felderítik a környéken. Az ő életüket egyáltalán nem zavarja, hogy mi a kaptárlevegőt is használjuk – tért már át az apiterápiás ház különleges atmoszférájából adódó gyógyító kúrákra, kezelésekre.

Milyen betegségekre, állapotokra alkalmas leginkább? Kérdeztük.

– Légzőszervi, idegrendszeri és keringési problémákra, így például asztmára, nyálkahártya irritációra, kruppos betegségek kezelésére, migrénes fejfájásra, stroke utáni rehabilitációra is – felelte.

A látványkaptár elbűvölte Balla Nóra mézkirálynőt is
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A méhzümmögés idegnyugtató hatása stresszoldásra is jó.

– Olyan biorezgéseket bocsátanak ki a méhek, amelyektől az emberek lenyugszanak, átszellemülten élik meg azt az egy órát, amelyet bent töltenek az apiterápiás házban – folytatta. – A hőhatás hasonlóan működik, mint a szauna: ez is megpezsdíti a vérnyomást, jótékony hatással van az emberi szervezetre – tette hozzá.

Antal István szerint Európa nyugati és keleti felén is sok helyütt igen elterjedtek már a hasonló apiterápiás, méhes házak, Magyarországon még kevés van, szolgáltatásuk kuriózum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában