helyi védelem alá vette

2019.03.05. 07:15

Megújul az óvoda régi szárnya és a művelődési ház is Pátkán

Már a szigetelésnél tart a művelődési ház felújítása, amely valamikor az 50-es években épült bontott építési anyagokból és ugyan műemlékvédelmi ingatlanon áll, de maga az épület nem műemlék. Ezért az önkormányzat helyi védelem alá vette. Hamarosan megújul a mögötte található óvoda régi szárnya is.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor a TOP-os pályázatok annak idején elindultak, és még csak a pályázati kiírás szintjén tartottak, már akkor elhatároztuk az önkormányzatnál, hogy pályázunk ennek a két épületnek a felújítására. Végül egyik sem ennek a keretében újulhat meg: a művelődési ház a Vidékfejlesztési programban, az óvoda pedig egy belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően válhat energiatakarékosabbá és modernebbé – tudtuk meg Nagy Dániel polgármestertől.

A művelődési ház esetében bizonyos munkálatok teljes mértékben önkormányzati forrásból valósulnak meg, így a gépészet kivételével a teljes belső tér, valamint a tetőhéjazat cseréje. Ezeken felül azonban a támogatásból cserélték ki az összes nyílászárót, jelenleg zajlik az épület hőszigetelése, valamint korszerűsítik a fűtést – többek között felújítják a központi kazánházat, amelyből három épület fűtését tudják biztosítani –, valamint napelemeket, illetve napkollektort építenek a tetőre.

A művelődési ház felújításánál több pátkai vállalkozó társadalmi
munkában segített
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A beruházás költsége nettó 34 millió forint. A művelődési ház kapcsán a polgármester megjegyezte, sokat köszönhetnek a településen élő vállalkozásoknak, illetve szakembereknek, akik társadalmi munkában végeztek el több munkát is az épületben, amelyhez az önkormányzat csak az alapanyagokat vásárolta meg. Az óvodaprojekt hasonlóan néz ki: nyílászárócsere, héjazatcsere, valamint hőszigetelés szerepel a tervekben. A felújítás a 70-es években épült régi épületrészt érinti, természetesen a 2000-es évek elején elkészült szárny nem szorul korszerűsítésre. A folyamat egyelőre közbeszerzési szakaszban jár. Az állam már átutalta a településnek azt a forrást, amelyet az önkormányzat az önereje mellé tehet, így, ha sikerrel zárul a közbeszerzés, heteken belül indulhatnak a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában