Esély a megismerésre

2019.02.16. 07:15

Megmutatták a cecei iskolásoknak, hogy bizony így is lehet élni

Milyen lehet az élet kerekesszékben? Hogyan lehet eligazodni a mindennapokban siketként? Miként élhető meg az időskor? Ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphattak az általános iskolások Cecén.

Szanyi-Nagy Judit

Úton azért, hogy a gyermekek elfogadó felnőttekké váljanak Fotó: Szabóné Várady Katalin

Nem újdonság, hogy a Cecei Általános Iskola, valamint a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közös programot szervez. Korábban egy, a család szerepét előtérbe állító fotópályázatot hirdettek meg, amelyen a Dél-Fejér település diákjai aktívan részt vettek. Így történt ez most is, ám ezúttal egy esélyóra keretében.

– A gyermekek megismerhették a hozzánk érkezett fogyatékkal élő személyeket, az ő speciális élethelyzetüket, továbbá a generációk közötti együttműködésről hiteles személyektől tájékozódhattak. Érkezett hozzánk látássérült, autista, beszédfogyatékkal élő és hallássérült személy is, de a kerekesszékkel közlekedők és az idősek mindennapjait is megismerhették diákjaink – számolt be az eseményről Szabóné Várady Katalin igazgatóhelyettes. Elmondta: hagyomány náluk, hogy a tanórán kívüli programokat nem teszik kötelezővé, továbbá a szülőktől is hozzájárulást kérnek ehhez. A részvétel így is több mint 90 százalékos volt, a különleges „tanóra” egytől nyolcadik osztályig mindenkit megmozgatott.

Úton azért, hogy a gyermekek elfogadó felnőttekké váljanak Fotó: Szabóné Várady Katalin

– Népszerű volt a vakvezető kutya, a megismert digitális felszerelések, a jelnyelv és az egyéb interaktív feladatok is.

A diákjaink kipróbálták, milyen fehér bottal közlekedni vagy kerekesszékkel szlalomozni. Egy idős tanárnőtől pedig arról hallhattak, ő miként éli meg nyugdíjaséveit, s hogy milyen civil szervezetekhez csatlakozhat annak érdekében, hogy továbbra is értékesnek érezze magát. Úgy tapasztaljuk, az ilyen programok maradandó élményeket nyújtanak a gyermekeknek – mesélt a tapasztalatokról az igazgatóhelyettes. Az esélyórát egy előkészítő szakasz előzte meg, a tanórákon pedig továbbra is beszélnek ezekről a témákról, hogy ha szükséges, az esetlegesen keletkezett feszültséget feloldják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában