Adalékok a szülőház történetéről

2018.09.01. 07:10

Megkezdődtek az Eötvös-napok Ercsiben

A városhoz kötődő egykori kultuszminiszter szeptemberi születésnapja okán szervezik meg jó ideje az Eötvös-napokat. Pénteken előadást is meghallgathattak az érdeklődők.

Bokros Judit

Aporné Kincses Éva fotót is mutatott Eötvös József egykori szülőházáról

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az idei, XVIII. Eötvös-napok rendezvénysorozatában már volt egy előadás a héten, pénteken pedig az Eötvös József Emlékházban Aporné Kincses Éva szociológus beszélt témájáról Újabb Eötvös József-kutatások és a fair play magatartás címmel.

A vendégeket a művelődési ház megbízott igazgatója, Kovács Edina köszöntötte, aki elmondta: ez a program is jelzi, hogy az emlékház nem csupán múzeum, hanem rendezvényhelyszín is lehet. Az Eötvös-napok rendezvényso­rozata pedig a szórakozás mel­lett az ismeretterjesztésről is szól, amelynek jegyében min­dig igyekeznek valami adalékkal szolgálni az Ercsihez kötődő, itt eltemetett kultuszminiszter életéről.

A vezető ezután bemutatta az előadót, megjegyezve, hogy az Apor-házaspár visszatérő kedves vendégük, beleásták magukat Ercsi történetébe, és sokat tudnak a reformkori politikusról.

Aporné Kincses Éva először a fair play fogalmát tisztázta. Utalt arra, hogy a kifejezést eredetileg a sportban használták, a becsületes játékra. A tisztességes eljárás mára kiterjesztett fogalom, s az nem csupán a sportéletben, hanem egyéb területeken, így például az irodalomtörténetben is fontos.

Különösen, ha egy kutató észreveszi, hogy korábbi megállapításai nem pontosak, javításra, helyesbítésre szorulnak. Példát is hallhattunk az Irodalomismeret fo­lyóirat egyik számából, a­mely­ben egy, az Eötvös József szülőházáról szóló tanulmányban találni korrekciót a szerzőtől saját korábbi munkája kapcsán.

Aporné Kincses Éva fotót is mutatott Eötvös József egykori szülőházáról
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A szülőház egyébként a Budai várban van, ma is látható, az Úri utca 19. szám alatt. A tulajdonos pedig a későbbi báró, Eötvös József születésének idején, 1813. szeptemberében a nagyapa, idősebb Eötvös Ignác volt, aki koronaőri tisztséget viselt – derült ki.

Az ismeretátadás után A­porné játékra invitálta a jelenlévőket, bemutatva egy ré­gi eszközt. Kiderült, hogy egy passzírozóról van szó, a­melyet a helytörténeti gyűjteményben helyeznek majd el.

Az Eötvös-napok szombaton és vasárnap koncertekkel, kulturális és sport programokkal folytatódik, így a szórakozás kerülhet előtérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában