október 23.

2017.10.24. 08:06

Megemlékeztek a forradalom áldozatairól Székesfehérváron

Imádsággal és koszorúzással rótták le kegyeletüket a Bazilikánál.

Szabó Zoltán

Civilek és közéleti szereplők is koszorúztak Fotó: Pesti Tamás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek vasárnap a Szent István Bazilika 56-os emlékkeresztjénél és a falán elhelyezett emléktáblánál.

Annál az emléktáblánál, amelyen a meggyilkolt fehérvári áldozatok nevei olvashatók. Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői valamint számos megemlékező rótta le kegyeletét vasárnap délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét Kneifel Nóra, a Teleki Blanka Gimnázium diákja mondta el, Pásztor Katalin és Fersch Renáta fuvolán játszott. Ezután Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója mondta el emlékező, ünnepi beszédét. Hangsúlyozta, hogy október 23-a a legszentebb ünnepe március 15-e mellett az igaz magyaroknak a Kárpát-Medencében, és 61 évvel ezelőtt az emberi méltóság forradalma zajlott Magyarországon. Egy alattvalóként kezelt nemzet felegyenesedett, és bátran vette fel a harcot a szovjet páncélosokkal és az ÁVH géppisztolyaival.

S a túlerő ugyan vérbe fojtotta a forradalmat, ám a szovjet birodalom szétesése már akkor, 1956-ban megkezdődött. A szónok idézte Albert Camus 1957. október 23-án megjelent, A magyarok vére című írását, amelyben a híres francia író egyebek között megfogalmazta: Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármely más nép a világon.

A szabadságot ők nem nyerhették el, de egyetlen nap alatt visszaadták nekünk, fogalmazott Camus.

Laczkó Gábor a továbbiakban emlékeztetett a forradalom és szabadságharc fontosabb történéseire, a fehérvári civilek és katonák helytállására, bátorságára, a megtorlás brutalitására, a megalázottakra, kivégzettekre. Ünnepi beszédében végül hangsúlyozta: a mai szabadságunk olyan virág, amelynek gyökereit az 56-os mártírok vére és könnye öntözte.

Civilek és közéleti szereplők is koszorúztak Fotó: Pesti Tamás

Ezt követően a történelmi egyházak képviselőinek imádsága következett: Spányi Antal megyés püspök, Fehér Károly nyugalmazott evangélikus esperes, Szűcs Zsolt református segédlelkész és Révész Lajos baptista lelkész mondott imát az 1956-os áldozatokért.

A megemlékezés végén, hagyományosan két koszorút helyeztek el a székesfehérvári áldozatok neveit felsorakoztató tábla előtt. Koszorúztak a történelmi egyházak képviselői és a közéleti vezetők, köztük Törő Gábor országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint Szabó András és Szívó István ezredesek, akik a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága képviseletében rótták le kegyeletüket. A tisztelet virágait helyezték el az ünnepséget figyelemmel kísérő fehérváriak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában