múltját, jelenét, jövőjét járták körül

2019.04.11. 07:30

Megemlékezést tartottak a Széphő múltjáról a születésnapján

70 éve a város szolgálatában címmel tartottak megemlékezést szerdán a városháza dísztermében a Széphő Zrt. megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából.

Sági Zoltán

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A 17 órakor kezdődött rendezvény előadói, Demeter Zsófia történész és Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója Székesfehérvár XX. századi közműfejlesztési korszakait, valamint a távhőszolgáltatás – és benne a városi szolgáltató – jelenét, jövőjét járták körül. Elöljáróban elhangzott: a jogelőd ingatlankezelő 1949es megalakulását követően, az első másfél évtizedben a vállalat még csak a városi bérlakások kezelésével foglalkozott.

Az ünnepi rendezvényen Demeter Zsófia adott történeti összefoglalót
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Demeter Zsófia fontos és részletes előadásában elmondta: a még korábbi előd, a Villamosmű már 1903-tól létezett a városban, elsőként a közvilágítás biztosítására. 1920-ban aztán a többi városüzemi egységgel (a vízellátástól a moziig) holdingba szervezték, de a húzójövedelmeket ezután is ez az üzletág hozta. A városfejlesztési tervekben ugyanis Fehérvárt már a 30-as években energiaellátó központtá tervezték gyarapítani.

A történész előadásában utalt Szauter Rezsőre, a Széphő Zrt. jelenlegi vezetőjének, Szauter Ákosnak a nagyapjára is, aki 1941-től a hatvanas évekbeli nyugdíjazásáig állt meghatározó személyiségként a vállalat szolgálatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában