Biológiai eljárással tisztul a szennyvíz

2019.05.14. 07:20

Megduplázódik a teljesítménye az újbarki létesítménynek

A Váli-völgy egy részét kiszolgáló és túlterhelt szennyvíztisztítója kibővül a közel egymilliárd forintos beruházással a jövő év végére. Az újbarki létesítmény technológiája és kapacitása is jelentősen megváltozik.

Zsohár Melinda

Nagy András bicskei szennyvíztelep-vezető, Sisa András felcsúti jegyző, Földesi József projektvezető

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Folyamatos üzemelés mellett újul meg és ötven százalékkal növekszik a kapacitása az újbarki szennyvíztisztítónak, tájékoztatott Felcsúton, a Faluházban Sisa András jegyző. A beruházásról további szakmai információkat adott Nagy András, a bicskei szennyvíztelep vezetője és Földesi József projektvezető. Az európai uniós támogatással történő beruházás szigorú technológiai előírásokat követ, mondta el Földesi József. A főként biológiai módon tisztított szennyvíz kiváló minőségben, a környezetre ártalmatlanul kerül vissza a természetbe, a korszerű létesítménynek köszönhetően, jelentős többletköltség nélkül. A jelenlegi tisztító mellett épül az új műtárgy – ez a szakkifejezése a létesítménynek, utóülepítőkkel, szellőztető medencékkel, tette hozzá Nagy András.

Nagy András bicskei szennyvíztelep-vezető, Sisa András felcsúti
jegyző, Földesi József projektvezető
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

 

Az újbarki tisztító fogadja a saját települése, valamint Szár, Felcsút, Alcsútdoboz és Tabajd szennyvizét, a 2020-as novemberi átadást követően a követelményeknek megfelelően. Nincs akadálya a csatornarákötéseknek, sőt, ezután környezetterhelési díj terhelhető azokra, akik nem élnek a lehetőséggel. A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva kísérik figyelemmel az önkormányzatok a lakossági fegyelmet e téren, a közösségek érdekében. Az új szennyvíztisztító elkészülte után a településeken a csatornarákötéseknek el kell érniük a nyolcvan százalékot, hangzott a tájékoztatás. Az építkezés napokon belül elkezdődik, valamennyi engedély rendelkezésre áll hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában