Affér az alapítvánnyal

2018.09.17. 20:07

Polgárdi önkormányzata csak kutatni akart, az alapítvány elszállította volna

A Polgárdihoz tartozó, de az állam tulajdonában álló területről – a korábbi Batthyány-kastély erdejéből – egy alapítvány megpróbálta a napokban elszállíttatni ifjú gróf Andrássy Gyula síremlékét.

V. Varga József

Hazatértek halottaink – mondotta gróf Batthyány Bálint öt éve, az újratemetéskor Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

 

Sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 12. §-ában foglaltak alapján az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítvány helyreigazító közlemény közzétételét kérte szerkesztőségünktől, amelyből kitűnik, hogy közléseink alábbi tényállításai valótlanok:

• „A jogsértést végül sikerült megakadályozni” szövegrészben tévesen állította a FEOL.hu, hogy jogsértés megvalósításában vett volna részt az alapítvány, ugyanis minden szükséges engedéllyel rendelkezett a sírok, illetve a maradványok felkutatását illetően.

• Tévesen közölte a FEOL.hu „Az Andrássy síremlék az egykori kastély erdejében” aláírású fotót, mivel az nem Ifj. Gróf Andrássy Gyula és házastársa, hanem a Batthyány család tagjainak síremléke.

Az összefogás megakadályozta mindezt. – Polgárdi neve évszázadokon át szorosan összeforrt a Batthyány-család történetével – mondta el lapunknak Nyikos László polgármester. – Büszkék vagyunk arra, hogy általuk közvetlen rokoni ágon kötődünk az Andrássy- családhoz is. Kastélyt, vadászkastélyt építettek a településen, gazdaságot és uradalmat tartottak fenn, rengeteg emlék idézi itteni tevékenységüket.

Az Andrássy-síremlék az egykori kastély erdejében
Fotó: Önkormányzat

 

Jelmondatuk: Fidelitate et fortitudine – Hűséggel és bátorsággal

Polgárdiban helyezték örök nyugalomra a többiek közt gróf Batthyány Lajos korábbi fiumei kormányzót, gróf Andrássy Ilonát, a híres festő gróf Batthyány Gyulát, gróf Károlyi Zsuzsannát, valamint a településen található ifjú gróf Andrássy Gyula nyughelye is, akinek a síremléke most az események központjába került. A gróf emlékét őrizni hivatott alapítvány közeledését kezdetben jó szívvel fogadta az önkormányzat és a képviselő-testület, mert abban reménykedtek, hogy közös összefogással méltó emlékhelyet tudnak majd állítani ifjabb csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyulának, az utolsó osztrák- magyar külügyminiszternek. A mostani állami tulajdonú területen sajnos jelenleg méltatlan állapotok uralkodnak; jól tudja a város, hogy ezen változtatni kell. – Az együttműködés lehetősége és az előrelépés reménye elvakított bennünket –folytatta a polgármester –, csak lassan vált világossá számunkra, hogy az alapítvány szándékai eltérnek attól, mint amiben szóban megegyeztünk.

A területen már vállalkozók is felvonultak, a jogsértést végül sikerült
megakadályozni
Fotó: Önkormányzat

 

Tudtuk, hogy nagy a baj, amikor az „Ifjú Gróf Andrássy Gyula és felesége bárminemű maradványainak fellelése, elszállítása végső nyugalomra helyezés céljából” tárgyú elektronikus levelet készhez kaptuk. Szakértők bevonásával történő közös kutatásról valóban szó volt, de elszállításról nem. Az önkormányzat Törő Gábor országgyűlési képviselővel és Barta Tibor katolikus plébánossal minden erejével azon dolgozott – bírva a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Vadex és a Szent István Király Múzeum támogatását –, hogy ne vigyék el az egykori kastély erdejéből az Andrássy- síremléket.

Nyikos László polgármester
Fotó: Tamás István

Amint megtudtuk: a területen már vállalkozók is felvonultak, hogy elszállítsák a gróf sírkövét. Tekintettel arra, hogy a város határozott és kellően alátámasztott kérésére a hatóságok visszavonták az alapítvány elszállításra vonatkozó engedélyét, a jogsértést végül sikerült megakadályozni.

Hazatértek halottaink – mondotta gróf Batthyány Bálint öt éve, az
újratemetéskor
Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

 

– Sem eddig, sem ezután nem vagyok hajlandó tárgyalni arról, hogy bármit is elvigyenek Polgárdiból – hangsúlyozta Nyikos László polgármester. – Az Andrássy-család története, temetkezési helyük és az ott megépített sírdomb és kripta szétválaszthatatlan egységet képez. Ez része településünk történetének, ide készült, és minden demokratikus eszközzel küzdeni fogunk azért, hogy itt is maradhasson!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!