Nemzeti gyász emléknap

2017.11.05. 18:47

Sötét napra emlékeztek az Országalmánál

Közös mécsesgyújtással emlékeztek az Országalmánál az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira a Nemzeti Gyász Emléknapján.

S. Töttő Rita

Fotó: Pesti Tamás

Szombaton este, a Nemzeti Gyász Emléknapján az Országalmához hívta az emlékezőket Vargha Tamás miniszterhelyettes, Fehérvár országgyűlési képviselője.

– Október 23-án este együtt ünnepeltük a szabadság napját, itt a fehérvári Vörösmarty Színházban. Tizenhárom nap telt el azóta, de olyan, mintha tegnap lett volna. Talán így érezték hatvanegy évvel ezelőtt a forradalmárok is: a tizenhárom dicsőséges nap mintha egyetlen gyönyörű, dicsőséges nap lett volna. Bár a halál árnyéka már akkor is rávetült azokra a napokra – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: gondoljunk csak október 25-ére, amikor a gyilkos fegyverek a Földművelésügyi Minisztérium tetejéről eldördültek és a Kossuth téren sokan estek áldozatául a gyilkosoknak.

Fotós: Pesti Tamás

– November 4-e előtt, 2-án már sokan tudták, hogy elindultak azok a szovjet tankok, amelyek akkor a Közel-Keleten zajló válság eltiprására indultak eredetileg. S aztán november 4-én hajnalban, tizenhat hadosztály, mintegy hatvanezer szovjet katona rohanta le Magyarországot és támadt a frissen megszerzett szabadságunkra. Bár még kitartottak a forradalmárok és szabadságharcosok néhány napig, néhány hétig, a túlerő eltiporta és következtek hallgatás és a megtorlás borzalmas évtizedei. Mint 1849-ben Haynau megtorlása. De a magyar nép és a székesfehérváriak emlékezetéből az 1956-os év dicsőséges tizenhárom napját a megtorlás sem tudta kitörölni. Sem emlékezni, sem beszélni nem volt szabad 1956-ról, de a falak mögött, a lakásokban őriztek a fehérváriak a forradalmárok emlékét – emlékezett beszédében Vargha Tamás, aki ezt követően arra kérte az egybegyűlteket, hogy közösen gyújtsanak gyertyát a hősök emlékére s kiemelte: – Közben gondoljunk azokra is, akik túlélték a megtorlás évtizedeit s ma még velünk élnek.

Fotós: Pesti Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában