Fény a jóra emlékezve

2017.11.11. 15:30

Fogytak a ludas ételek, égtek a lámpások Márton előnapján

A lámpás felvonulással fényt teremtenek a sötétségben: az összetartozást és Szent Márton példaértékű életét jelképezve.

Szanyi-Nagy Judit

A fényes lámpás Szent Márton életét jelképezi: a jó cselekedetekre, az elesettek védelmezésére emlékeztek vele Felsővárosban is

Fotó: Nagy Norbert

A hazai kultuszban Mártont mint katonaszentet tiszteljük, de a legtöbb földrajzi név is hozzá köthető – emelte ki Varró Ágnes néprajzos muzeológus tegnapi előadásában, az Új Magyar Képtárban. Az egybegyűltek azt is megtudták az előadótól, miért éppen november 11-én tartjuk Márton napját, és miért a lúd esett az ünnep áldozatául. Mint azt Varró Ágnes elmondta: november 11-e évzáró mezőgazdasági nap volt, amikor a pásztorok elszámoltatása és az állatok téli behozatala is történt. A ludak pedig a római hagyományból kerültek a mindennapokba, amely szerint a gall támadást a Capitolium lúdjai árulták el, felébresztve a katonákat. Még racionálisabb magyarázata a madárválasztásnak, hogy erre az időszakra híztak meg a tömésre szánt kacsák, libák, illetve a vadlúd-vonulás is ehhez az időszakhoz köthető.

Márton-nap alkalmából az előadás mellett a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke, Palkovics Lajos mint szervező, valamint Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A képtárban az általános iskolások német nyelvű éneket adtak elő és lámpás táncot jártak. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói zenés műsorral készültek, amely során a diákok hegedűt, tamburát, brácsát és bőgőt is megszólaltattak az énekhang mellett.

A fényes lámpás Szent Márton életét jelképezi: a jó cselekedetekre, az elesettek védelmezésére emlékeztek vele Felsővárosban is

A felsővárosiak ezen kívül az általános iskolában is Márton-napoztak: előadták a híres „köpönyeges jelenetet”, kézműves foglalkozásokat és csapatvetélkedőket szerveztek, valamint lámpás felvonulást tartottak az udvarban.

A felsővárosi fiatalok hagyományőrző műsora

- Német nemzetiségi iskolaként fontosnak tartjuk gondozni a hagyományt, gondolva az elesett embertársainkra, immár 2002 óta – nyilatkozta lapunknak Földi Zoltán igazgató.

A megyeszékhelyen túl a Szabadbattyáni Cifrakert Óvoda növendékei és dolgozói is lámpás felvonuláson vettek részt a település utcáit járva. Ez már a harmadik, nagy sikerű hagyományőrző alkalom volt – tudtuk meg Óberné Kámán Erika óvodavezetőtől.

A képtárban tartott rendezvényt követően jól fogyott a ludaskása

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában