Szili Miklóssal beszélgettünk

2019.08.07. 07:30

Maradt még feladat Lovasberényben

A település útja behatárolt, hiszen egy évtizede még az alapvető közműveknek sem volt kiépítve mindegyike. Ilyen a szennyvíz, amely még mindig csak most készül a faluban. Ezzel párhuzamosan nagy kihívást jelentett az ivóvíz minőségének javítása, az arzénmentesítés is.

Borsányi Bea

Szili Miklós kilenc esztendő után befejezi polgármesteri tevékenységét Fotó: FMH-archív

A 2010-ben polgármesterré választott Szili Miklós nem egyszerű feladatokat vett át. Olyanokat, amiket mindenképpen meg kellett oldani Lovasberényben, ám a kivitelezés egyik esetben sem volt könnyű. A szennyvízzel kapcsolatban emlékeztetett: 2002-ben vágott neki a település először a kérdésnek, akkor alakult meg a víziközmű társulat is. Ám időről időre mindig valami közbejött: hol a testület nem támogatta a kivitelezésben az aktuális polgármestert, hol határidők jártak le, hol meg olyan jogszabályváltozások következtek be, amelyek akadályozták az előrelépést.

Jelenleg a vezetékek lefektetése zajlik

– Az önkormányzatiság sava-borsa mégis csak az a kompromisszumkészség és hely­zet­felismerés, amellyel a polgármester megtalálja a képviselőkkel a közös hangot, akik aztán támogatják őt a döntések meghozatalában, felhatalmazzák a szükséges lépések megtételére. Támogatottság hiányában én is csak egy falusi lakos vagyok. Ugyanakkor a hatóságokkal és a szolgáltatókkal is jó viszonyt kell ápolni, a bizalmukat nem veszthetjük el. Amikor megválasztottak, először meg kellett értenem, miért akadt el a vízminőség javítása, illetve a szennyvízprojekt, ugyanis egyiket sem támogatta a képviselő-testület – fogalmazott Szili Miklós. Végül 2016-ban nyert Lovasberény támogatást a szennyvízberuházásra, és idén megtörtént – ahogy mondani szokták – az első kapavágás. Jelenleg a vezetékek lefektetése zajlik, és ha minden a tervek szerint halad, jövő év decemberének közepére készül el minden. Mindeközben az ivóvíz kérdésének rendezése is sikerrel zárult.

Szili Miklós kilenc esztendő után befejezi polgármesteri tevékenységét
Fotó: FMH-archív

– Ez két olyan feladat volt, amelynek a megoldása a falu jövőjének szempontjából is igen fontos. A másik ilyen fontos kérdés a közintézmények megmaradása szempontjából a költségek csökkentése. A sportcsarnok, az óvoda, az orvosi rendelő és az önkormányzati hivatal tetejére napelemek kerültek – mondta el a polgármester.

Az épületenergetikai pályázaton nyert pénzből szeretnék a sportcsarnok és az orvosi rendelő nyílászáróinak cseréjét, külső szigetelését és gépészeti átalakítását megcsinálni. Ehhez azonban a falunak hitelt kell felvenni, mert a támogatásból nem tudják a munkákat teljes mértékben finanszírozni. Közben viszont egy másik támogatásból a napokban elindult az óvoda nyílászáróinak cseréje. Nagy adósság még a településen az utak, járdák és vízelvezető árkok felújítása, illetve a hiányzó részeken a megépítése. Ez azonban már minden bizonnyal az új polgármester és egy másik képviselő testület feladata lesz, mert Szili Miklós nem indul az október 13-ra kiírt önkormányzati választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában