most tűrhető a levegő minősége

2019.01.16. 20:00

Légszennyezettségi helyzetkép – Hogy is állunk Fejérben?

Napok óta záporoznak a hírek arról, hogy hazánkban több helyütt is romlott a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Hosszú távon akár a családi házak szigetelése is csökkentheti a problémát.

MTI, FMH, Majer Tamás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon! Akár üveggyapot szigetelőanyaggal is csökkenthető a fűtési energia, így a kibocsátott szállópor is

Fotó: Nagy Norbert, 123rf.com

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elmúlt napokra vonatkozó adatai szerint Magyarország északi és az északkeleti országrészében kedvezőtlen a magas szállópor-tartalom mennyisége a levegőben. A putnoki levegőt a veszélyes kategóriába sorolják, Miskolc, Sajószentpéter és Salgótarján térségét pedig az egészségtelenbe. A Levegőhigiénés Index alapján további öt település – Kazincbarcika, Eger, Oszlár, Nyíregyháza, Szolnok – is megjárta a kifogásolt kategóriát a napokban; hétfőn már több helyen is javulást tapasztaltak.

Az egészségtelen és veszélyes levegőminőségű helyeken nem javasolt hosszabb ideig szabadban lenni, valamint mellőzni illik a szilárd tüzelőanyagok használatát.

Fehérváron most tűrhető a levegő minősége

Az NNK tájékoztatása szerint évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon! Saját és az Egészségügyi Világszervezet számításaira hagyatkozva jött ki ez az adat. Ismeretes, a légszennyezettség rövid távú hatásai mellett számolni kell hosszú távú következményekkel is. A légzőrendszer, a szív- és érrendszer, az immunrendszer és a központi idegrendszer megfelelő működését is befolyásolja a rossz levegőminőség. Az NNK szerint a krónikus légúti hurutban szenvedő kisiskolások aránya magasabb azokban a térségekben, ahol a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása jelentősebb. – A gyermekek egészségének megóvása érdekében kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását – hangsúlyozzák.

Egy másik forrás, a légszennyezés.hu internetes oldal január 14-ei, hétfői adatai szerint Nyíregyházán és Pécsett a legrosszabb a levegő idehaza. A kelet-magyarországi város légszennyezettségét az egészségtelen, a baranyai megyeszékhelyét a problémás terminussal illették. A légszennyezés.hu oldalon nyolc kategóriát különböztetnek meg, sorrendben: természetes, elfogadható, tűrhető, kedvezőtlen, problémás, egészségtelen, káros, veszélyes.

Fejér megyében minden mérőponton elfogadhatóak a légszennyezettségi mutatók, kivétel ez alól Székesfehérvár, ahol csak tűrhető a levegő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon!
Fotó: Nagy Norbert, 123rf.com

– A levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van. A szennyezettség jelenlegi szintje hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat, de azok nagyságrendje még nem jelentős – áll a honlapon található értékelésben. – A légszennyezettségre különösen érzékenyeknek érdemes megfontolni, hogy a nagyon intenzív kültéri sportot vagy nehéz fizikai munkát átütemezzék, ha tüneteket észlelnek magukon – teszik hozzá, mindazonáltal kiemelik: a levegő minősége nem ideális, de óvintézkedésekre nincs szükség.

A Knauf Insulation állásfoglalása szerint a családi házak szigetelésével is javítható a levegőminőség. Véleményük szerint Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka, hogy a családi házak 70 százaléka, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt. Adataik szerint közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, fával, rosszabb esetben pedig hulladékok elégetésével fűti otthonát. Ezt energiapazarlónak tartják.

Akár üveggyapot szigetelőanyaggal is csökkenthető a fűtési energia, így a kibocsátott szállópor is
Fotó: Nagy Norbert, 123rf.com

– Megfelelő szigeteléssel azonban csökkenthető ezen ingatlanok fűtésienergia-igénye, ezzel pedig a szállópor-koncentráció is 40-50 százalékkal alacsonyabb lenne – teszik hozzá.

Meglátásuk szerint a téli fűtési szezonban jelentkező magas szállópor-koncentráció nemcsak a falvakat, hanem a nagyvárosokat és a főváros agglomerációját is érinti, hiszen a levegőszennyezettségért legnagyobb részben a lakossági fűtés a felelős.

– Ha egy családi ház tulajdonosa akár csak annyit tesz, hogy üveggyapot szigetelőanyagot terít végig háza padlásán, vagyis szigeteli annak födémjét, már azzal huszonöt százalékos energia- és költségmegtakarítást érhet el, nem utolsó sorban pedig csökkentheti a szállópor kibocsátást is – fogalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában