Összetartozás

2018.06.05. 07:00

Otthonról haza, Magyarországra jöttek a Királyszállásra látogató külhoniak

Június 4-e nem csupán a trianoni békediktátum aláírásának dátuma, de a nemzeti összetartozásé is.

Szanyi-Nagy Judit

Bár külhonból érkeztek, magyarul beszélnek, álmodnak és gondolkodnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az összmagyar emléknap létrejöttéről 2010-ben alkotott törvényt a magyar országgyűlés. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy számvetést készítsünk: mi az, ami összeköt bennünket, mi az aktuális feladatunk és a közös reményünk az elkövetkezendő száz évre. Sőt, megmutathatjuk azt is, hogy az elszakítottság ellenére létezik a nemzeti összetartozás.

Az Isztimérhez tartozó királyszállási Nagy-Magyarország Parkban több száz magyar fiatal gyűlt össze Erdélyből, Szlovákiából, Lengyelországból, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból és Ausztráliából, hogy közösen ünnepeljen – és gyászoljon.

A míves fakapu előtt buszok várakoztak. Egyiken szlovák, másikon ukrán, a harmadikon pedig román rendszám volt olvasható. A járművekről lefelé hömpölygő fiatalok mégis magyar nyelven szólaltak meg.

A különböző országokból érkező, ám egy közös nemzethez tartozó fiatalok öltözetükben is egyek voltak: fehér pólójukon vörösen izzott a Rákóczi Szövetség felirat, mely egyesület 1989 óta végzi munkáját a határon túli magyarság ügyének érdekében. Ők jegyzik a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban június 4-ére szervezett rendezvényt is, a várpalotai Trianon Múzeum dolgozói mellett.

Középen Kalló Zoltán Henrik Prima Primissima-díjas előadóművész, tőle balra Kolti Helga színművésznő. A Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekarral kiegészülve zenélte
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Értjük egymás hangját és nyelvét – tért rá a lényegre Erdélyi Claudia szerkesztő-műsorvezető, aki egyben a programsorozat házigazdája is volt. Az üzenet a zene nyelvén is megszólalt, ebben Garamvölgyi Anett kobzos-énekes, Kalló Zoltán előadóművész, Kolti Helga színművésznő és a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar közreműködött.

Bár külhonból érkeztek, magyarul beszélnek, álmodnak és gondolkodnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ti nem turisták, nem vendégek vagytok itt. Ti itthon vagytok. Otthonról hazajöttetek – köszöntötte a fiatalokat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, majd beszédét egy tapsvihart követően folytatta: – Amikor Kövér László házelnök úrral beadtuk a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényt, célunk volt, hogy egyfajta hármasság jegyében láttassuk Trianon katasztrófáját. Elsőként ugyanis a gyásszal és a könnyekkel kell megküzdenünk. Ezt követően az igazságot kell kimondanunk Trianon ügyében, azt, hogy a nagyhatalmak összeesküvése jelentette a tragédiát. Végül pedig legyünk büszkék arra, hogy mindezek ellenére itt vagyunk! – fogalmazott.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint Semjén Zsolt elmondta, azért, hogy az elszakított nemzetrészek magyarsága megmaradjon, az erős Magyarországon kívül négy dolognak kell még teljesülnie. Annak, hogy a pedagógusok – az óvodától az egyetemig – az identitás megőrzésén, támogatásán dolgozzanak; hogy egyesítve legyen a nemzeti közjog; hogy támogassák a külhoni magyar etnikai pártokat; és szükséges a gazdasági megerősítés is.

Takaró Mihály, a nemzet irodalomtanára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Érdekes nép a magyar – üdvözölte a megjelenteket Takaró Mihály író, irodalomtörténész –, hiszen egyszerre ünnepel és gyászol. Gyászolja a hatalmas veszteséget, amely Trianon miatt érte, ugyanakkor ünnepli a nemzeti összetartozást, amely túlmutat a határainkon – hangsúlyozta.

Mintegy kétszáz fiatal vett részt a királyszállási nemzeti összetartozás napján
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gondolatokat Soós Andrea előadóművész támasztotta alá Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művének megelevenítésével, a Piros szív, fehér hó, zöld levél című dal alatt pedig a fiatalok emelték égbe a Magyarországtól elcsatolt Beregszász, Csíkszereda vagy éppen Szabadka nevét.

Soós Andrea előadóművész Dsida Jenő művével kápráztatta el a közönséget
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában