Kisállatok hobbiból

2018.01.15. 12:00

A következő hatvan évet tervezik már a kisállat-tenyésztők

Idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület, amelynek meghatározó szerepe volt abban, hogy az emberek a kutyán és a macskán túl is örömmel és szakszerűen tenyésszenek, tartsanak kisállatokat.

S. Töttő Rita

á

A jubileumi eseményt a szokásos év eleji kisállat-kiállítással ünnepelték meg hétvégén a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban, melyen ezúttal is számos egyedet és fajt mutattak be a közönségnek , valamint a szakértő zsűrinek. A termeket legalább félszáz állatka népesítette be, amelyeknek a hobbitartása, nemesítése nem mindig volt annyira természetes, mint ma.

Nem csak a kutya és a macska kerülhet közel az emberhez Fotó: Fehér Gábor

Bár – árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Szűcs Antal, az egyesület elnöke –, a mai kisállat-tartók és az ezernyolcszázas években zajló iparosodást megelőző időszak dolgozó emberei között akad némi hasonlóság. A gépek, gyárak hadrendbe állításával ugyanis lett szabadidejük az embereknek – előtte azonban nem volt. A kisállatok hobbitartása is a felszabadult idő miatt alakulhatott ki, ám ma nagyon úgy tűnik, hogy ismét egyre kevesebben tudnak időt szakítani hasonló kedvtelésre – vélekedik az elnök.

A jubileumi kisállatkiállítás idei résztvevői közül az egyik Fotó: Fehér Gábor

A jubiláló egyesület a születése utáni időszakban inkább szakmai alapokat fektetett le, az első kiállítása jóval később, 1976-ban volt. Érdekes módon ugyanott, ahol a mostani. Az elmúlt évtizedekben számos helyen megfordultak, de úgy tűnik, a VOKE kedvelt és megfelelő helyszíne a kisállat-kiállításnak. Idén sem csalódott, aki kilátogatott az eseményre: több mint háromszáz galamb, száz díszmadár, több mint félszáz nyúl és számos baromfi legszebb példányai kápráztatták el a közönséget.

A fehér szín a galamboknak is nemes külsőt kölcsönöz Fotók: FG

Ezután pedig a következő hatvan évre készülnek, bár ez a feladat már az utódokra hárul – tette hozzá az elnök, ahogy azt is: – Ezért szervezzük a kiállításokat is: hogy a mai gyerekek ne csak a tévében lássanak igazi, élő állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában