Első lett a legjobbak között a kápolnásnyéki kajakos

2018.10.05. 11:30

Kövesdi Patrik, a VVSI kajakosa már hivatalosan is olimpiai reménység

Újabb nagy reménység mutatta meg tehetségét a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában: a kápolnásnyéki Kövesdi Patrik első lett a nemrégiben megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Készül is az olimpiára nagyon…

S. Töttő Rita

Kövesdi Patrik és edzője, Major Ildikó eveznek a siker felé Fotó: VVSI

Kövesdi Patrik, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) kajakosa a szeptember közepén Lengyelországban, Poznanban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV) első helyezést ért el. Jelentős eredmény ez az „új generációs” kajakosok szemében, Patrik ugyanis annak köszönhetően juthatott ki a versenyre, hogy a magyar bajnokságon jól szerepelt. Minden országból az első két versenyző jut ki az ORV-re, amelynek idei megmérettetésén harmincöt nemzet sportolója mérhette össze tudását. A legjobbak közt is Kövesdi Patrik lett az első a K-1 500 méteres számban.

A remény most már „hivatalos” – jó lenne kijutni az olimpiai játékokra

Patrik – nem nehéz kitalálni – tehetséges és szorgalmas sportoló, s nem mellesleg jó tanuló, sorozatosan jó eredményekkel tér haza az itthoni versenyekről is. A magyar bajnokságok, maraton magyar bajnokságok, diákolimpiák, vidéki bajnokságok élbeli szereplője.

– Kápolnásnyéken élek, ide járok iskolába is – meséli a nagy lengyelországi verseny után a fiatal sportoló, aki immáron három éve kajakozik. Mellette van Major Ildikó, az edzője, aki kinevelt már egy olimpikont: Tóth Dávid ezüst­érmes olimpiai kajakos után most Patrikra kerülhet a sor, már ami az olimpiai álmokat illeti. De kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. – Igazság szerint nyáron egész rossz gyerek voltam, ezért ki kellett találni nekem valamit, ami leköt – emlékezik vissza a három évvel ezelőtti időszakra a most 15 éves kajakos.

Kövesdi Patrik és edzője, Major Ildikó eveznek a siker felé Fotó: VVSI

Így került a Kápolnásnyék közelében lévő VVSI-hez, azon belül is „Ildi nénihez”. – Nagyon szeretem ezt a sportot, az iskolát, mert mindig szerettem a vizet, a tópartot. Jó itt lenni a barátaimmal, edzéstársakkal, gyakorlatilag az egész nyarat együtt tudjuk tölteni.

Az Olimpiai Reménységek Versenye az utánpótlás korosztály legnagyobb megmérettetése, szakmai körökben úgy mondják, a serdülők világbajnoksága. Az ezen való részvétel tapasztalatszerzésnek kiváló, megágyaz a nagy nemzetközi versenyeken való részvételhez. – Egy ilyen rendezvényen teljesen más miliőben mozoghat a fiatal sportoló, mint egy hazai versenyen, így rutint szerez a nemzetközi eseményekhez. Az ilyen jellegű tapasztalatoknak köszönhetően Patriknak sem lesz már teher egy ifjúsági eb vagy vb, mert ugyanazokkal a körülményekkel találkozik majd, mint egy ORV-en – magyarázza a kajakos edzője.

Belső motiváció

De ha már Patrik az Olimpiai Reménységek Versenyén a dobogó legfelső fokára állhatott, nem lenne csoda, ha ő maga is olimpiai babérokra törne. Így is van: – Ha minden jól megy, szeretnék a 2024-es olimpián részt venni – árulja el Patrik. Azon túl pedig tanul, az angol és az olasz nyelvvizsga is a tervei közt szerepel. De nem tekint túl messzire, mindig csak a következő célokra összpontosít. Ildikó, az edzője hozzáteszi hát: most épp az Országos Diákolimpia volt a következő cél, ugyanis ahhoz, hogy pályázhassanak a Jó tanuló, jó sportoló díjra, a részvétel ezen a megmérettetésen is alapkritérium. A részvételnél most is több sikerült: első lett a számban, amelyben indult. De hogy mi kell az eredményes sportkarrierhez, főleg Patriknak, arról Major Ildikó vallott: – Patriknak nagy előnye, hogy belső motivációja van, vagyis önmagának okoz örömet egy jó szereplés, és nem másnak akar megfelelni vele. Hideg fejjel viszi végig a munkát, és nem kell noszogatni sem. Gyakran kezdjük együtt a reggelt, ugyanis leigazolt versenyzőként két tornaórát kiválthat az iskolában – meséli Ildikó, aki gyakran hozza-viszi pártfogoltját az iskolába és az iskolából, vagyis mondhatni, családias kettejük közt a kapcsolat. Most a nagy versenyek után három hét pihenő jön, hogy a nagy téli alapozás és a tavaszi összetartó edzőtábor előtt kisimuljanak az idegpályák – fejben és testben egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában