Kötelező lakni valahol

2019.05.27. 09:30

Olvasónk tudta nélkül jelentkezett be lovasberényi ingatlanába egy férfi

Van egy jó hírünk! Ha a tulajdonos tudomására jut, hogy hozzájárulása nélkül jelentkezett be valaki a lakásába, kérheti az illető kényszerkijelentését. Mégpedig illetékmentesen.

B. Kiss László

A lakcímváltás minden kormányablakban elvégezhető Fotó: FMH

Egy olvasónk évekkel ezelőtt megörökölte az édesanyja házát Lovasberényben. Mostanában erre a címre egy levél érkezett. A tértivevényes levelet egy végrehajtó küldte egy férfinak, akinek még csak a nevét sem ismerte olvasónk. A hölgy nagyon megijedt, hogy tudta nélkül jelentkeztek be az ő tulajdonát képező ingatlanba. Az eset kapcsán a Fejér Megyei Kormányhivataltól kértünk – és kaptunk – tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy milyen szabályai vannak a bejelentkezésnek, és hasonló esetben van arra módja a tulajdonosnak, hogy „kijelentkeztesse” az otthonából a nem kívánatos lakót?

A polgárok személyi, lakcím és értesítési cím adatait tartalmazó nyilvántartás közhiteles hatósági nyilvántartás. A földhivatali nyilvántartással ellentétben azonban ez a lajstrom nem nyilvános. Kezelője a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkársága – tudtuk meg a kormányhivataltól. A megkeresésünkre adott válaszból kitűnt: a Magyarország területén élő polgár köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni. Mindenki egy állandó és egy tartózkodási hellyel rendelkezhet. A kettő közötti különbség az, hogy az állandó lakcím kötelező, a tartózkodási hely létesítése opcionális és feltétele az állandó lakcím megléte.

A lakcímváltás minden kormányablakban elvégezhető
Fotó: FMH

Adott lakcímre történő bejelentkezéshez szükséges a tulajdonos (tulajdonosok), a tulajdoni lapon bejegyzett haszonélvező esetén pedig a haszonélvező hozzájárulása. Ennek több formája is lehetséges: például a lakcímjelentő lap aláírása, a bérleti szerződés bemutatása, vagy hozzájáruló nyilatkozat. A nyilvántartásba történő rögzítés során a cím valódiságát és pontosságát, illetve a tulajdonos kilétét az ingatlan nyilvántartás alapján ellenőrzik. Amennyiben a tulajdoni lapon szeplő adatok eltérnek a lakcímjelentő lapon szereplő adatoktól, vagy a személyi adatok és lakcímnyilvántartásban szeplő adatoktól a kérelmet elutasítják. Az ingatlan tulajdonosának, illetve haszonélvezőjének jogában áll megtudni, hogy az ingatlanban hány fő van bejelentve, de a személyes adatok kiadása már szigorúan szabályozott. Ha a tulajdonos (haszonélvező) azt állítja, hogy több személy van bejelentve a lakcímre, mint amiről neki tudomása van, kérheti a többi személy kényszer kijelentését – lakcímének fiktiválását – az adott ingatlanból.

Az ingatlan tulajdonosának vagy haszonélvezőnek lehetősége van szállásadói nyilatkozatot tenni. Ebben meghatározhatja, hogy az adott ingatlanban való bejelentkezéshez milyen módon szeretne hozzájárulni. Ezt a nyilatkozatot bármelyik kormányablakban – illetékmentesen – megteheti.

A lakcím és tartózkodási hely megváltozása, illetve a fiktiválási eljárás is illetékmentes eljárások és bármelyik kormányablakban kezdeményezhetőek – tűnik ki a megyei kormányhivatal lapunk megkeresésére adott válaszából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában