Sasvári János alkotása

2018.03.14. 14:22

Kossuth domborművet kapott a kápolnásnyéki iskola

Kossuth Lajost ábrázoló domborművet ajándékozott a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolának Sasvári János helyi fafaragó mester.

S. Töttő Rita

Az alkotó, Sasvári János az iskolának adta a domborművet Fotó: Istvánovits Renáta

Sasvári János számos alkotását adományozta már Kápolnásnyéknek és a környékbeli településeknek, illetve azok intézményeinek. Legutóbb, kedden a  Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola épületének falára került egy alkotás tőle. A remeket az alkotó unokái leplezték le, az alkotó pedig együtt énekelte a „Kossuth Lajos azt üzente című művet” az iskolába járó több mint hétszáz tanulóval.

A mester mindennapjainak szerves része a fafaragás. Legtöbb alkotása a magyar történelem kiemelkedő alakjait ábrázolja, illetve történelmi ihletésűek. Mint kiderült, a ’48-as téma nagyon közel áll szívéhez, így a vizsgamunkája is ebből született. – Az osztályfőnököm székely származású volt, a szülei a csata helyszíne közelében éltek, így az ő elbeszélései alapján még hitelesebbé tette a képet számomra – mondta. Majd 1998. március 15-én gyermekkori álma válhatott valóra azzal, hogy az 1848-as szabadságharc emlékművét felavatták a kápolnásnyéki Vörösmarty Parkban.

Az alkotó, Sasvári János az iskolának adta a domborművet Fotó: Istvánovits Renáta

Az alkotó vallja – a fának lelke és titka van. A jó mester ezt kitudakolja, egyezséget köt a fával és már nevet is ad elképzelésének. Érvényesülni hagyja a fa anyagát ereinek, színeinek, felületének szépségét és meghagyja a fa göcsörtjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában