503 lámpa

2019.06.01. 07:00

Korszerű közvilágítás lett Ráckeresztúron

Az önkormányzat megbízásából új, nagyobb fényerejű ledlámpatestekre cserélték a régie­ket a településen. A kivitelező nemcsak fejlesztette, de a szabványnak megfelelő megvilágítottsági szint elérésének figyelembevételével bővítette is a hálózatot.

Gajdó Ágnes

Több utcában sűrítették is a fényforrásokat, persze más lámpa kell a mellékutcákra és más a főútra

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A település életében fontos beruházás készült el: az E.ON szakemberei a régi lámpatesteket ledvilágítótestekre cserélték. A hálózat fejlesztése és bővítése számokban is mérhető: 321 lámpa helyett 503 lámpa kerül fel az oszlopokra. A tizenöt év futamidejű konstrukció összértéke 94 millió forint.

Sűrítették is a fényforrásokat

Általános gyakorlat, hogy egy-egy településen a régi, rossz fényerejű lámpákat újabb, nagyobb fényerejű ledlámpa­testekre cserélték: – Ráckeresztúr ennél nagyobb és hosszabb távra mutató fejlesztést szeretett volna, ezért egy új, innovatív megoldás mellett döntött: nem új lámpákat vett a régi lámpák helyére, hanem a pályázóktól azt kérte, hogy a szabványnak megfelelő megvilágítottsági szintet érjék el az új világítótestek felszerelésével – tudtuk meg Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármestertől. A településen nem csak lámpacsere történt, több utcában sűrítették is a fényforrásokat. Az egyes utcák jellegétől függ ugyanis, hogy azokban mennyi és milyen fényerejű lámpával garantálható a megfelelő megvilágítottság. Más lámpa kell a főútra, más a mellékutakra.

Több utcában sűrítették is a fényforrásokat, persze más lámpa kell a mellékutcákra és más a főútra
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

– Ezzel az újítással másfélszeresére tudtuk növelni a világítótestek számát és így a forgalmas útszakaszokon a láthatóságot! – mondta a polgármester. A korszerűsítés egyértelmű előnye, hogy sokszorosára nőtt a fényerő a főúton, ráadásul végre az eddig mostoha sorsú Lászlópusztát is sikerült rácsatlakoztatni a közvilágítási rendszerre.

Szentes-Mabda Katalin a szolgáltató rugalmasságát is kiemelte: – A közbeszerzési eljárásban nyertes ajánlatot tevő E.ON nem csak a megfelelő fényerőt tudta biztosítani. A lámpatestek felszerelésekor az időjárás sok gondot okozott, de a viharkárok ellenére a kivitelezés gyorsan és precízen haladt.

Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester
Fotó: FMH

Folytatása következik

Annak ellenére, hogy a település minden utcájába a korábbinál sokkal nagyobb fényerejű lámpák kerültek, volt, aki nehezményezte, hogy bizonyos utcákban a fejlesztést követően sem megfelelő számára a világítás, mert az ő utcájában nem történt lámpatestsűrítés.

A polgármester a jövőbeli tervekről szólva kifejtette, hogy a korszerűsítés második ütemében szeretnék megterveztetni azokat a szakaszokat, ahol jelenleg még oszlop sincsen. Ilyen a Kocsy-Mayer utca vége, a József Attila utca bevezető szakasza vagy a főút a tűzoltószertártól a Mázsaház utcáig. A harmadik ütemben pedig sor kerülhet a lámpatestek sűrítésre ott is, ahol a mostani beruházás keretében ez még nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában