Erődítmény a tó partján

2019.04.25. 14:00

Korszerű feltételekkel működik az új rendőrkapitányság Gárdonyban

Izgalmas kirándulást tettünk az új gárdonyi rendőrkapitányság épületében. Tükrös szobákon, rabosítóhelyiségeken, nyilvántartásba vételi irodán keresztül vezetett utunk, akárcsak a bűnügyi filmekben. Az álmok valósággá váltak.

S. Töttő Rita

Az új gárdonyi rendőrkapitányság felépülését már nagyon várták a rendőrök

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amerikai bűnügyi sorozatban érezheti magát az ember, ha ellátogat az új gárdonyi kapitányságra. Persze látogatóként jobb ide érkezni, mint ügyet intézni – valljuk be. Nem is véletlenül mondta Sági János rendőrkapitány, amikor a bűnügyi nyilvántartásba vételi helyiségben, ahol fotó készül a gyanúsítottakról, nem kaptam engedélyt a filmekből is jól ismert számtáblával a „hobbifotózásra”, hogy be lehet ide jutni legálisan is fotózásra… Nos, ilyen áron nem szeretne senki portréfotót magáról, az biztos.

Az új gárdonyi rendőrkapitányság felépülését már nagyon várták a rendőrök
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az úgynevezett tükrös szoba is a filmek világát idéző helyiség – amelyet hivatalosan tükrös bemutatásra szolgáló irodának hívnak. Az egyik oldalon tükörnek látszó felület a másik oldalon ugyanis szobát rejt, ahonnan megfigyelhető a szomszédos helyiségben lévő ember. De van az új épületben egy kamerával és tévével felszerelt interaktív távmeghallgató helyiség is – amelyet a távolságok áthidalására tartanak fenn, hogy egy másik rendőri szervhez tartozó ügy esetén helyben is meg lehessen oldani a meghallgatásokat. Bekerült végre az épületbe a bűnjelraktár is – szigorúan meghatározva, kik léphetnek be. Lassan a gyermekmeghallgató helyiség is kialakul – tudtuk meg –, ahol plüssökkel és egyéb kis bútorokkal próbálják oldani a gyerekeket, ha arra van szükség. Az előállító helyiségben azonban – 21. századi körülmények ide vagy oda – a priccs továbbra is kemény, a betekintőablak sötét és apró, az ajtó pedig vastag acélból lehet. Ez ugyanis nem az Astoria. És akkor Hollywoodból ugorjunk vissza a gárdonyi valóságba – amely mára a rendőrök számára is élhető közeggé vált.

Méltó környezet a mindennapi munkához

Erőt sugárzó, méltóságteljes épület lett a kapitányság új otthona a Balassi Bálint utca 5. szám alatt. Ízléses, masszív, 21. századi anyagok, felületek, burkolatok mindenhol. Mint kiderült, a színek, anyagok tekintetében tehettek javaslatokat a rendőrök a kivitelezőnek. Mondhatjuk hát, hogy jó ízlésük van a gárdonyi rendőröknek. Az épület maga pedig egy valódi, korszerű erődítmény – amelyben méltóképpen fogadhatják a gárdonyiakat és turistákat, nem mellesleg a bűnözők előtt is erőt sugall – fogalmazott a rendőrkapitány. Háromrétegű ablakok, a déli oldalon külső hővédő rolók, fejlett riasztórendszer, kártyás beléptetés, légkondicionált helyiségek – csak néhány az épület jellemzői közül, amelyek közel száz fő számára biztosítanak méltó környezetet a mindennapi munkához. Amiből van bőven, hiszen a Velencei-tó térsége kiemelt turisztikai központ, ahol kirándulók, turisták százezrei fordulnak meg egy szezon alatt. Mindamellett, hogy a kapitányság tizennyolc település 55 ezer fős lakosságát szolgálja – és védi.

Sági János kapitány visszaemlékezésének és Forró János nyugállományú alezredes kutatásainak köszönhetően azonban az elmúlt évtizedekről is viszonylag tiszta képünk lehet.

Több százezer turista biztonsága

– A nagyon régi öregek sem emlékeztek pontosan arra, hogy a gárdonyi rendőrkapitányság főépülete mikor épült. Annyiban mindenki megegyezett, hogy az 50-es években ez az épület már állt. Az 1980-as évek eleje táján elbontották a belső falakat, viszont meghagyták a főépület téglavázát, és erre felépítettek egy új emeletet, idestova 35 éve. Az akkori követelményeknek biztosan megfelelt az épület, ám az egészen biztos, hogy a térség turisztikai fellendülése, amely magával húzta a rendőri állomány létszámának növelését, már új igényeket támasztott a gárdonyi központtal szemben – mondta Sági János. Gárdony egyébként 1990. május elsején lett rendőrkapitányság, korábban őrsként működött. 2015. július elsején pedig bővült az illetékességi területe – négy új település került hozzá: Ercsi, Ráckeresztúr, Vál és Szabadegyháza. Így ma 18 település megközelítőleg 55 ezer lakosa tartozik hozzá, valamint – ahogy már említettük – több százezer turista biztonsága minden nyáron.

Már az átalakított épület is kicsi volt – vallja be a rendőrkapitány, aki gárdonyi nyomozóból 2007-ben lett kapitány –, hozzátéve: a főépület annyira zsúfolt volt, hogy további épületek bevonására volt szükség. Így kerültek összesen négy külön épületbe a gárdonyi kapitányság munkatársai, illetve eszközei.

A régi kapitányság főépülete már nem volt túl jó állapotban…
Fotó: Archív

– Már ez is nagy előrelépés volt – tette hozzá a kapitány. – Az pedig, hogy a négy épületből egy lett, nagyon nagy dolog! Óriási várakozás előzte meg a költözést. Amikor még csak az alapozás készült, szinte minden alkalommal úgy tették meg a köreiket a kollégák, hogy megnézték, hogy áll az építkezés. Nagy örömmel vártunk, s amikor márciusban odakerült a toronydaru, akkor éreztük azt igazából, hogy na most akkor itt valami nagyon nagy dolog elkezdődött. Amikor 2007-ben a kapitányság élére kerültem, onnantól a gárdonyi önkormányzattal folyamatosan arról beszéltünk, hogy ez a helyzet így nem maradhat, már csak a turisztikai frekventáltság miatt sem. Gárdony ezért is adta a földet ingyen az államnak a beruházáshoz. 2007-ben volt egy jogerős építési engedélyünk a főépület emeletráépítésére, de ebből nem lett semmi. Akkor annak is örültünk volna, de utólag persze jobb, hogy így alakult. Bizakodjunk! – mindig mondtam akkor a kollégáknak, hiszen tudtam, szakmailag nagyon indokolt a komolyabb fejlesztés.

Már most látszik, mennyire igaza volt a kapitánynak: az osztályok egy épületbe költözésével gördülékenyebbé vált a kommunikáció, s gazdaságosabb az üzemeltetés. Nem kell külső helyszínekre szervezni a tárgyalásokat, fórumokat, oktatásokat, a panaszfelvevő irodát pedig a kerekesszékes ügyfelek miatt a földszintre költöztették. S noha minden új és szép a gárdonyi kapitányságon, a telefonszámuk a régi: továbbra is a 06-22-355-003-as számon érhetők el – de sürgős esetben természetesen a 112 is hívható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában