várják a javaslatokat a megoldásra

2019.07.19. 07:29

Kormányinfó: A kutyatámadás kérdése

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón mély együttérzését fejezte ki a Csókakőn történt tragikus rottweiler-támadás gyermekáldozatának és családjának. Kijelentette, hogy a kormány nyitott a javaslatokra, hogy milyen módon lehetne megelőzni hasonló eseteket.

OS

A kutya nem kegyelmezett

Fotó: Shutterstock

Mint többször megírtuk, Csókakőn jó két héttel ezelőtt az utcán egy kétéves kislány áldozatul esett egy megvadult rottweilernek. A gyermek szerencsére túlélte a támadást, de még kórházban kezelik, számos műtét vár rá, sérülései valószínűleg maradandóak. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat az ügyben. Az állatot időközben azonban elaltatták, az állattartók pedig elhagyták a települést. Csókakőn csupán egy rottweiler maradt, amelynek ellátásáról gondoskodnak.

Lapunk a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón arra kért választ Gulyás Gergely minisztertől, hogy az egyre gyakoribb súlyos támadások miatt foglalkozik-e a kormány az állattartás szabályozásának módosításával? Nem tartják-e szükségesnek a törvényi szigorítást, ugyanis a jelenlegi jogi háttér, a várható szankcionálás, illetve a hatóságok fellépése láthatóan nem rettenti el a veszélyes kutyát tartókat, akiknek környezete folyamatos félelemben kénytelen élni.

A miniszter kérdésünkre kifejtette: hazánkban a veszélyes állatok tartásának kifejezetten szigorú szabályai vannak. Általában az ilyen és hasonló tragédiák nem azért következnek be, mert ezek a törvényi előírások nem kellően szigorúak, hanem azért, mert az állatok gazdái nem tartják be őket. De ezért minden esetben, így a Csókakőn történt eset miatt is szigorú büntetőjogi felelősséggel tartoznak. A csókakői esetben büntetőeljárás folyik a kutyatartó ellen – emelte ki, majd hozzátette: ha bárki javaslatot tesz a jelenlegi szigorú szabályok további szigorítására, vagy tud olyan megoldást, amellyel hatékonyabbá tehető a jelenlegi törvények betartatása, és megakadályozhatók az ilyen súlyos tragédiák, mondja el, a kormány szívesen fogadja.

Azt a felvetést, hogy esetleg betiltanák a veszélyes állatok tartását és tenyésztését, a miniszter technikailag megoldhatónak tartaná, de ez ellen az szól, hogy a többség betartja a védelmi célokra, a saját biztonsága, területe védelme érdekében tartott, veszélyes állatnak minősülő kutyákra vonatkozó törvényi előírásokat. Ellentétes érdekek állnak egymással szemben, s nem feltétlenül a kormánynak kell kitalálni a mindenkinek elfogadható, és mindenkivel betartatható kompromisszumot – mondta.

Majd rámutatott: A témával kapcsolatos vitákra nyitottak vagyunk, akár az állattartó- és állatvédő szakmától, a szervezeteiktől, akár attól, aki érintett, vagy konstruktív véleménye van, várjuk a javaslatokat. Ha ezek alapján az derül ki, hogy tényleg szükséges túllépni a jelenlegi törvényi előírásokon, a kormány döntési helyzetbe kerül, és készen áll akár további szigorításra is.

Kérdésünkre, hogy miért nem kap a csókakői ügy nyomozási részleteiről részletes tájékoztatást a sajtó és a közvélemény, amely így találgatásokra hagyatkozva értékeli a történteket, Gulyás Gergely úgy vélte, a nyomozás érdekei megkívánják, hogy bizonyos kulcsfontosságú információk idő előtt ne kerüljenek nyilvánosságra. Jogos a közvélemény igénye a tájékoztatásra, de a nyomozás sikerét nem veszélyeztethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában