Szakszolgálat, összefogással

2019.02.09. 15:00

Könnyebb lehet az ercsi és a környékbeli ellátottak helyzete

Fontos szolgáltatással bővültek a helyi lehetőségek: pénteken átadták a megyei pedagógiai szakszolgálat ercsi telephelyét.

Bokros Judit

A szakszolgálat átadásán Győri Máté polgármester és Szabó Antalné, a telephely vezetője együtt vágta át a szalagot

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Egészen pontosan a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Martonvásári Tagintézményének ercsi telephelyéről van szó. Ennek kialakítására a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó Kossuth Lajos Általános Iskola melletti épületrészben volt lehetőség, az önkormányzat felajánlásának köszönhetően – derült ki a pénteki átadón. Az ünnepségen a megyei pedagógiai szakszolgálat főigazgatója, Mile Anikó köszöntötte a megjelenteket, rámutatva: már jó ideje látszott, hogy az Ercsiben és környékén lakó családoknak sokszor nehézkes az eljutás Martonvásárra. Így az önkormányzat, a szakszolgálat, a szakma és a fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásának köszönhetően idén létrejöhetett a telephely.

A tankerületi központ szakmai igazgató-helyettese, Baloghné Szűcs Klára beszédében az új intézményegység jelentőségét méltatta. Győri Máté polgármester szintén hangsúlyozta örömét az összefogásért, s kifejezte reményét is az iránt, hogy a szolgáltatásnak köszönhetően a város iskolái még vonzóbbá válhatnak.

A martonvásári tagintézmény, egyben az ercsi telephely igazgatója, Szabó Antalné ugyancsak köszöntötte az érintetteket, és felelevenítette a pénteki eseményhez vezető történéseket. Lapunknak később elmondta: az ellátásra szorulók létszáma, az életkörülmények indokolták azt, hogy helyben is legyen ellátás. Ezt azonban nem csupán az ercsiek, hanem akár a martonvásári járásba tartozó nyolc település lakói is igénybe vehetik. A szakszolgálatnál 0–23 éves életkorig foglalkoznak különböző problémákkal küzdő gyermekekkel, fiatalokkal. A sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatos fejlesztő foglalkozást ugyan nem ők végzik (leszámítva a nagyon kicsi gyermekeket), viszont nevelési tanácsadás igénybe vehető velük kapcsolatban.

A szakszolgálat átadásán Győri Máté polgármester és Szabó Antalné, a telephely vezetője együtt vágta át a szalagot
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az ellátottak létszáma a járásra vonatkozóan az elmúlt tanévben ezer körüli volt, ennek negyede ercsi lakóhelyű. A martonvásári tagintézményhez tizenöt gyógypedagógus és három pszichológus tartozik, akik az új telephelyen órarend szerint, naponta végzik az ellátást.

Az intézményegység létrehozásához az önkormányzat fölajánlotta az épületrészt, a működtetést a tankerület vállalta, a berendezési tárgyak jó részét pedig több helyi intézmény ajánlotta föl – tudtuk még meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában