sok az előttük álló feladat

2019.08.15. 17:30

Még kitartóan keresik az újabb forrásokat Perkátán

A nagyközség értékeit sorra véve nyilvánvaló: annak épített kulturális öröksége méltó párja a természeti környezet szépségének és a helyi hagyományőrző civilek teljesítményének.

Sági Zoltán

A Győry-kastély 300 millióból újult meg 2016-ra Fotó: Ság Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A 2016-os évhez kapcsolódik a Győry-kastély felújításának befejezése mintegy 300 milliós beruházás eredményeképpen. Ennek során, mint a polgármesteri hivataltól megtudtuk: a perkátai Győry-kastélyban az önkormányzat több évtizedes kínai kapcsolataira építő Kínai–magyar Kulturális Turisztikai Központ jött létre. A kastély épületét a település sokrétűen kihasználja rendezvények és kiállítások színhelyeként is, a kínai kapcsolatokat bemutató állandó tárlaton túl is.

Az elmúlt év jelentős beruházása volt az orvosi rendelő kibővítése mintegy 500 négyzetméter alapterülettel és a kapcsolódó szolgálati lakás felújítása. A munkálatokra 90 millió forint pályázati támogatás érkezett, a beruházás révén elkészült új orvosi központ pedig a korábbi orvosin túl befogadhatta a fogorvosi rendelőt is – a védőnői szolgálat mellett.

Az elmúlt években az utak megújítására is költött a nagyközség, ahogyan a beérkező pályázati forrásokból csak lehetett. Egy kizárólag zártkerti ingatlanok elérését segítő kiíráson például 10 millió forintos támogatást nyertek el, amiből a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca és a már külterületen futó Mária utcai szakasz találkozásától az első Szőlőhegy bejáratáig építettek új útburkolatot.

A Győry-kastély 300 millióból újult meg 2016-ra
Fotó: Ság Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Perkáta az elmúlt években igyekezett humán területen is építkezni, kapacitásokat fejleszteni. Az „Itthon vagy Perkátán!” projekt során például 2018-ban helyi fiatalok összesen 64 millió forint tanulásra, képzésre ösztönző támogatásban részesültek. A támogatás célja volt továbbá, hogy a fiatalok a helyi lehetőségekkel élni tudjanak, s ezzel egzisztenciát, családot alapítsanak a településen. Ennek érdekében 6 lakást is kialakítottak számukra a kastély oldalszárnyában.

A teljesség igénye nélkül felsorolt fejlesztések mellett Bogó Anikó alpolgármester a jövő feladatai közé sorolta a további útfelújításokat és a belterületi vízelvezetés hálózatának bővítését, amely feladatokhoz a település vezetése kitartóan keresi a forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában