táskákat és kiegészítőket is készíthettek

2018.09.07. 07:30

Kicsiket és nagyokat tanítottak szakmáik mesterei a Rác utcai Mesterségek Házában

A Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Háza adott otthont a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-Art) által szervezett alkotóhétnek.

V. Varga József

Bőrműves fogások Sipos Tamástól Fotó: Mesterségek Háza

A kézműves alkotótábor résztvevői három kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Rác utcai Mesterségek Házában. Amint Komendó Gabriella népművészeti referens elmondta: az alkotóházban nemezkészítő, bőrműves és csuhéműves szakoktatók várták a kicsiket és nagyokat, akiknek a népművészet jeles mesterei tanították a különböző kézműves munkákat, fogásokat.

Az abai Józsa-Szaka Kata Gránátalma-díjas nemezkészítő
Fotó: Archív (Józsa Balázs)

A nemezkészítés fortélyaival az abai Józsa-Szaka Kata, a Népművészet Ifjú Mestere ismertette meg a táborozókat. Gyermekjátékok sokasága készült az egyhetes tábor időszaka alatt, de nagyobb táskákat és viselet-kiegészítőket is készíthettek a résztvevők. A bőrműves fogásokat a dinnyési Sipos Tamás, a Népművészet Ifjú Mestere jóvoltából tanulmányozhatták és sajátíthatták el a jelenlévők. A tábor alkalmával kisebb tarisznyák, nagyobb válltáskák születtek, sőt cipők, szandálok is készültek a mester irányításával.

Bőrműves fogások Sipos Tamástól
Fotó: Mesterségek Háza

 

Kultúránk és gyökereink. Regélő, lélekmelegítő munkák

Idén a szálasanyagos csoport két műhellyel is indult. A Bárány Mara népi iparművész vezette csoport csuhépapucsokat készített, az Erdélyből érkezett Csifó Erzsébet csuhéműves pedig a csuhé-üvegbekötés alaptechnikáit mutatta be a táborozóknak. Mara az országos képzés módszertanának és oktatási segédanyagainak kidolgozásban is részt vett, amint kiemelte, fontosnak tartja a mesterségek fellelhető értékeinek dokumentálását és terjesztését.

Bárány Mara
Fotó: Archív

A szervezők délutánonként különleges programokkal is kedveskedtek az érdeklődőknek: a helyi népzenei értékekből Varró János népzenész tartott ízelítőt, valamint gasztronómiai és népművészeti bemutatót is tető alá hoztak. Még a tábor utolsó napján is alkottak az ügyes kezű gyerekek és felnőttek, az alkotótáborban az idén tizenöten tevékenykedtek. A Mesterségek Háza jövőre is tervezi az ifjúsági és felnőtt alkotótábor megvalósulását – tette hozzá Komendó Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában