Rendhagyó látogatás

2019.07.18. 07:00

Kiállításhoz kapcsolódó körsétát szerveztek az Ikarusba

Sokan érkeztek autóbusszal, hogy a gyárkapun belül megint csak buszra szállva odagördüljenek, ahol a buszok készülnek. Ahol az Ikarus a busz.

Sági Zoltán

Az érdeklődők népes csoportja a gyárlátogatáson Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Király Múzeum és az Ikarus Járműtechnika közös szervezésében került sor tegnap délelőtt rendhagyó gyárlátogatásra az Ikarus Ipari Park területén. A regisztrációhoz kötött program kapcsolódott az IKARUS – A busz című kiállításhoz, amelynek intelligibilis tartalmaihoz a tegnapi gyárlátogatás, a legmodernebb élménypedagógiai módszertannal még egy kis olaj-, korund- és sikaflexszagot is mellékelt.

Az új buszok gyártásával fölélesztették az Ikarus hagyományait

Tán nem is fehérvári igazán, akinek a „gyár” szó hallatán nem támadnak konkrét érzékszervi emlékei. Ugyanakkor a gyárlátogatásra érkeztek távolabbról is, Márta és Gábor például Győrből. Ők egykor az Ikarus területén ismerkedtek meg, ahol Márta 1969-ben kezdett dolgozni, és ahová Gábor a Rába technikusaként járt rendszeresen. A szíriai kiküldetésen már házastársakként vettek részt, ma pedig a Rába és a Rábca városában élik nyugdíjas napjaikat.

A 11 órára meghirdetett eseményre sokfelől érkeztek hát, részben egykori dolgozók, részben apukák, érdeklődő fiakkal, de ott volt a várostörténet és a helyi ipartörténet minden tudható részletére kíváncsi kutató, Demeter Zsófia is, aki készülő legújabb várostörténeti munkájához jegyzetelt. Mégpedig Moór Gyula műszaki és minőségbiztosítási főmérnök közel fél órás bevezető előadásán, ahová közvetlenül a gyárkapuból szállították az időközben teljessé lett látogatói csoportot.

Az érdeklődők népes csoportja a gyárlátogatáson Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Ikarus ismert szakembere az Ikarusban jelenleg folyó buszgyártásról adott tájékoztatást, az Ikarus Járműtechnika útját is összefoglalva. Elhangzott: a járműgyártást a fehérvári gyárban az akkori tulajdonos 2003-ban szüntette meg. A 2004-es újraindulástól sokan reméltek folytatást, ám az meghiúsult. A jelenlegi tulajdonosok 2006-ban az Irisbustól a gyárat visszavásárolták, de a gyártás csak 2016-ban volt újraindítható. A köztes 10 évben a szakmai hagyományok őrzését az egyedi autóbusz-felújítások és a speciális járműgyártás jelentette. A 2016-tól ismét új autóbuszokat gyártó vállalat azóta újraépítette a Volvóval való nagy múltú, a 60-as években gyökerező munkakapcsolatát, az önhordó autóbuszhoz való visszatérés kivételével pedig fölélesztette az Ikarus egykori hagyományait. Mondandója végeztével Moór Gyula a vendégeket a buszra visszatessékelte, hogy kezdetét vehesse a tényleges gyárlátogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában