Parkolóból parkolóház

2019.02.20. 14:00

Két ütemben épülhet parkolóház az új Palotai úti parkolóra

A legutóbbi városi közgyűlésen egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület a Palotai úti parkolóház tanulmányterveit.

Majer Tamás

Cser-Palkovics András polgármester kérése, hogy a homlokzatra is figyeljenek a tervezők, ne rontsa a városképet a parkolóház

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Most ideiglenes, ingyenes parkoló van ott, száz-egynéhány hellyel. A házban, ha négyemeletes lesz, akár 533 autónak is juthat parkoló, igaz, ott már fizetni kell.

Korábban a Koch László utcába szánt parkolóházat a város vezetése. Az kútba esett, helyette a Palotai úton épülhet emeletes garázs. Két ütemben történhet meg a beruházás. Most a Modern városok program részeként megvalósítandó első ütem teljes tervdokumentációjáról (benne a tanulmánytervekről is), illetve a későbbi, saját forrást igénylő második ütem tanulmánytervéről döntöttek. A szavazás előtt Kocsis Orsolya, a polgármesteri hivatal beruházási irodájának vezetője mutatta be a terveket. Három különböző elképzelést is letettek az asztalra.

Már tudjuk, a három parkolóház változat közül az A jelű, az egyes variáció mellett tették le a voksukat a képviselők, mindazonáltal nem érdektelen az irodavezető teljes felszólalását ideidézni.

Cser-Palkovics András polgármester kérése, hogy a homlokzatra is figyeljenek a tervezők, ne rontsa a városképet a parkolóház
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Mindhárom közel azonos megjelenésű és befoglaló méretű – vágott bele Kocsis Orsolya. – Ennek egyik fő oka, hogy maga az ingatlan – tervezés szempontjából – nagyon sok kötöttséget tartogat. Így műszaki, városépítészeti, közlekedési és üzemeltetési szempontból a belső kialakításra vonatkozóan van három változat – közölte. – Az első egy félszint eltolásos szerkezetű, egyirányú forgalmú változat. Ez összességében egy cirkulációs rendszert hoz létre – magyarázta. – A második tanulmányterv a teljes szinteltolást vizsgálta. Ez egy-egy hosszú rámpán biztosítaná a szintek közötti fel- és leközlekedést. Ez egyszerűbb kivitelezést igényelne, azonban parkolószám tekintetében az egyes változathoz képest – ha három szintben épül meg a parkolóház – 34 darab férőhellyel kevesebbet eredményezne. A hármas változat egy spirális elven működő, ferde födémekkel rendelkező szerkezeti megoldás, mely kialakítása bonyolultabb technológiát igényel, és lényegesen költségesebb is. Viszont parkolószám tekintetében közel azonos, mint az egyes – folytatta.

Kiderült, a beruházási, a közlekedési és a főépítészi iroda csakúgy, mint az önkormányzat pénzügyi bizottsága, az első variációt favorizálja. Erről szavaztak hát a képviselők igennel. A szavazás előtt Cser-Palkovics András polgármester ama kérésének adott hangot, hogy a tervezők – amennyire ez egy parkolóház esetében lehetséges –, fordítsanak külön figyelmet a komplexum külső, homlokzati megjelenésére is.

Fentebb olvasható, Kocsis Orsolya utalt rá, egy 3 illetve egy 4 szintes opció is képben van. A következők szerint alakul majd a parkolóház autóbefogadó képessége. Ha 3 szintes épületet húznak fel, úgy az első ütemben 234 parkoló készül el, a második ütem pedig újabb 165-öt hoz, ez együttesen 399 férőhely.

Az első ütem teljes tervdokumentációját elfogadták. A második ütemnek még csak a tanulmánytervei vannak kész
Forrás: önkormányzat

Ha rátesznek még egy lapáttal, avagy emelettel, akkor már az első ütemben elkészülne 313 parkoló, amelyet a beruházás második üteme 220-szal toldana meg, összesen 533 lenne így.

Fontos: a polgármester egyik tavaly őszi online fogadóóráján kérdésre válaszolván több mint 500 férőhelyes parkolóról szólt; ez a négyemeletes komplexum tervét támogatja.

Az első ütem terepe a Palotai út 201-es és 202-es helyrajzi szám ingatlanai, a második ütem a 203-as, 204-es, 205-ös helyrajzi számon valósulna meg.

Jelenleg ingyenes, egészen új, s nagy parkoló fungál a területen, a Palotai út 9. szám magasságában. Már persze a sokak által szívesen használt nagy murvás parkolóhoz (Palotai út–Halász utca) képest új, ahol az igazat megvallva már rég plázának kéne magasodnia. Ugyebár 2017 augusztus havában adták át a Palotai út 9-nél fekvő, háromezer négyzetméteres ideiglenes parkolót, ahol most kicsit több mint 100 autó fér el. Bozai István városgondnok lapunknak elmondta, becsléseik szerint 70-80 százalékos telítettséggel működik most ez a parkoló. Ingyenes, emiatt nem lehet pontosan mérni kihasználtságát. A parkoló, jelen formájában ezután is ingyenes lesz, azonban, tudtuk még meg Bozai Istvántól, a majdani parkolóház már nem lesz ingyen használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában