Javában dolgoznak a helyiségek kialakításán

2018.07.14. 07:55

Készülőben a röntgenközpont Ráckeresztúron

Pályázatoknak köszönhetően, s önkormányzati forrásból több olyan építkezés valósul meg a településen, amelyek jobb ellátást, lehetőségeket biztosítanak a helyieknek.

Bokros Judit

Dolgoznak a fogászati röntgenhelyiség kialakításán

Fotó: Bokros Judit

A ráckeresztúri önkormányzat és egy fogászati vállalkozás együttműködésének köszönhetően a jövőben helyben lesz lehetőség digitális panoráma- és úgynevezett kisröntgent készíttetni, ami igen komoly előrelépésnek számít, a közelben ugyanis nincs hasonló szolgáltatás. Amint azt Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármestertől megtudtuk: a fogászat kezdeményezésére alakítják át az Egészségház hátsó részét. A régi fogorvosi rendelő mellett eddig három üres tárolóhelyiség volt, ezeket pedig amúgy is helyre kellett már hozni, ezért döntöttek úgy, hogy saját erőből, körülbelül ötmillió forintból felújítják az épületrészt, s oda költözhet át a röntgenközpont.

A röntgenközpont kialakításán a falugondnokság munkatársai jelenleg is dolgoznak. Az építkezés augusztus környékén fejeződhet be, s a tervek szerint az ősz folyamán nyithat meg a rendelő, amelynek személyzetét a fogászat biztosítja. Az önkormányzati beruházásért cserébe a szolgáltató vállalta, hogy a ráckeresztúri betegek öt éven keresztül ingyen vehetik igénybe a röntgen szolgáltatásait. Sokat jelenthet majd a falu életében a négylakásos önkormányzati bérház teljes körű felújítása, amelyre egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően nyílik lehetőség, 200 millió forintból. Szentes-Mabda Katalin Dóra elmondta: céljuk a fiatalok helyben tartása, illetve szolgálati lakás biztosítása például olyan orvosnak, akiből hiány van. A pénz felét lehet konkrétan infrastrukturális fejlesztésre, felújításra fordítani, a fennmaradó 100 millió forintot pedig szakmai programokra kell költeni. Utóbbi a polgármester elképzelése szerint lehet akár támogatás nyújtása fiatalok képzéséhez, vagy a helyi gazdaságba való bekapcsolódást segítő ismeretátadás és hasonlók. Az épületben egyébként négy család lakhat majd, az első lakás legkorábban 2019 február végéig készülhet el.

Dolgoznak a fogászati röntgenhelyiség kialakításán
Fotó: Bokros Judit

Szintén pályázati pénzből (de már államiból), hatmillió forintból kezdhetik meg az óvoda nyílászáróinak cseréjét augusztusban. Erre az időszakra természetesen bezár az intézmény, viszont a szeptemberi nyitásra már elkészülnek, s az udvart is helyrehozzák. Fontos feladat az útburkolatok javítása, mert a csapadékvíz nagy károkat okozott. Négy utcára nyújtottak be pályázatot 56 millió forintra, s várják az eredményt. A nyár folyamán részben ezeket az utakat és a többi szilárd burkolatú utat is hideg aszfalttal javítják. Aszfaltból eddig egymillió forint értékben rendeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában