Beleszólhatunk a biztonságcsinálás dolgába

2019.04.05. 11:30

Kereken hetvenéves a NATO: izgalmas programok Fehérváron

Hetven éve, 1949. április 4-én írták alá az alapító államok – tucat – az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete, röviden, az eredeti angol névből képzett mozaikszóval, NATO-nak nevezett katonai szövetség alapító dokumentumát.

Majer Tamás

A honvéd munkájába betekintő fiú pulóverén a zászló adekvát egy NATO-szülinaphoz

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pikáns, hogy évtizedekig éppen április 4. volt idehaza a kényszergyönyör napja, az úgynevezett felszabadulás állam-ünnepe. Utcák és terek nevei is őrizték az április 4-e elnevezést, ahogy bennünket a szovjet rezsim.

Ha már szülinap, soroljuk föl a NATO-alapító országokat: Egyesült Államok, Kanada, Izland, Egyesült Királyság, Portugália, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Norvégia, Dánia, Olaszország. Ma már 29 tagállama van a világ legerősebb katonai szövetségének. Az elsők között csatlakozott volt Törökország és az NSZK. Nyugat- és Közép-Európából csak Svájc, Ausztria és Írország nincs bent. Egyébként két északi ország, Svédország és Finnország sincs. Hazánk 1999-ben csatlakozott.

Konferencia, katonai eszközbemutató

A szervezet 70. szülinapjára Székesfehérváron a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezete hozott össze nem zsúrt, de konferenciát, kiállítás-megnyitót és középiskolásoknak szóló katonai eszközbemutatót. Komoly témához komoly esemény dukál. A program a Szent István Művelődési Ház termeiben és udvarán zajlott.

A Hét évtized a békéért és szabadságért című információdús, a NATO történetét bemutató kiállítás Sajner Gyula nyugalmazott ezredes nevéhez fűződik. Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg. A fantasztikus szóval illette. Örömének adott hangot amiatt, hogy teljesen megtöltötték a kiállítóteret a fiatalok. Székesfehérvárt a Magyar Honvédség fővárosaként aposztrofálta. Ismert, rövidesen Fehérvárra teszi át székhelyét a honvédség vezérkara, most is működik itt egy NATO-részleg, a közeljövőben pedig egy regionális nemzetközi kontingens alakul ki a megyeszékhelyen.

– A város kész minden segítséget megadni azért, hogy a magyar honvédség otthon érezze magát Székesfehérváron – fogalmazott az alpolgármester.

A honvéd munkájába betekintő fiú pulóverén a zászló adekvát egy NATO-szülinaphoz
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Biztonságos, jóléti demokráciák

A konferencia nyitó előadását Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője tartotta. Sikeresnek ítéli a NATO évtizedeit, mert biztonságos, jóléti demokráciák alakultak ki Európában ezen időszak alatt. Ehhez a katonai szervezet biztonságcsinálása is hozzájárult. S hogy miért ez a csinált, kimódolt szóösszetétel? Azért, hogy kihangsúlyozzuk Tálas Péter kijelentését, miszerint a biztonság valódi értékére inkább csak annak hiányakor szoktunk rádöbbenni. Szent igaz.

Az előadó szerint értékelnünk kell, hogy két évtized óta már mi is részesei lehetünk ennek a szövetségnek, amelyet fejlett államok, hatalmak hívtak életre, s amelynek konszenzuson alapuló döntéshozatali rendszerébe mi is beleszólhatunk!

Tálas Péter előadása során eljutott a közelmúltig is. Rámutatott, a NATO-ban vezető szerepet betöltő Egyesült Államok figyelme, érdekei kicsit elvándoroltak Európáról. Szerinte ez azonban nem olyan rossz, mert végre rákényszeríti kontinensünk államait arra, hogy fejlesszék katonaságukat. Az utóbbi években ezt teszi Magyarország is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában