A családon felül a katonaság iránt érdeklődőket is várták

2019.05.25. 07:00

Szép élet a katonaélet – Fegyver- és járműbemutatót tartottak Székesfehérváron

A Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred több eseményt is összekötött péntek délelőtt: a magyar honvédelem napját, az alakulat napját, az ezred családtagjai számára a családi napot, az érdeklődőknek pedig nyílt napot szerveztek a laktanyában.

Borsányi Bea

A páncélozott harcjárművek is nagy sikert arattak a gyerekek körében Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Annak ellenére, hogy munkanapra tették az idén ezt a szokásos éves rendezvényt, sokan kint voltak már a reggeli kezdéskor is a laktanya füves sportpályáján, ahol számos, civilek számára különleges látványossággal várták a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Nehéz lenne megmondani, mit övezett a legnagyobb érdeklődés, akármerre nézett az ember, minden sátornál, járműnél és persze a bemutatók helyszínén is sokan voltak. Aki mindent körbejárt, nagyjából képet kaphatott arról, mivel foglalkozik a 43. ezred, amelynek parancsnoka, Benda László ezredes elmondta, jelenleg 81 százalékos az ezred feltöltöttsége, ahová mindig várják a jelentkezőket.

A vendégeket délelőtt térzene fogadta, majd közelharc- és harcászati bemutatóval, illetve laktanyatúrával folytatódott a program. A bemutatók között a nagyobbak kipróbálhatták az íjászatot, míg a kisebbeknek játszóházzal, akadálypályával, technikai foglalkoztatóval készültek.

A páncélozott harcjárművek is nagy sikert arattak a gyerekek körében
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az elsősegélysátorban az újraélesztés technikáját lehetett elsajátítani. Mindezek mellett persze ki lehetett próbálni a gázálarcot, megnézni a védőruházatot és a vegyvédelmi felderítő eszközöket, be lehetett szállni olyan katonai járművekbe, mint például a 8 kerekű, szovjet gyártmányú BTR–80-as páncélozott szállító harcjármű vagy a 8 köbméter víz szállításra alkalmas teherautó.

Természetesen a honvédségnél rendszeresített fegyvereket is kézbe vehették az eseményre kilátogatók. És hogy mivel foglalkozik a 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred?

Közelharc- és harcászati bemutatót is tartottak a laktanyában
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

„Sokféle, szerteágazó feladatunk van az informatikai háttér biztosításától kezdve a szállításon keresztül a javításig bezárólag. Egyszóval: mi biztosítjuk a Magyar Honvédség parancsnokságának a működését. Ugyanakkor az ezred tagjai és a zenekarunk adja az ünnepi eseményeken, rendezvényeken, koszorúzásokon a katonai hátteret” – mondta el Benda László ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában