„Ahol a gazdák hősökké válnak”

2018.08.23. 20:00

Kapa-Kupa negyedszer Sárosdon: a hétvégén izgalmas verseny jön

Az érdeklődés évente duplázódik, exponenciálisan nő – azt rebesgetik: idén talán már „odaföntről” is érkezik valaki. A szombati rendezvényt megelőző rövidke hét Sárosdon a pályaépítésé, ahol munka közben látogattuk meg a szervezőket.

Sági Zoltán

A pályaépítő team önkéntesei a szabadságukból áldoznak időt a közös munkára.

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Az olvasók még talán emlékeznek David Lynch Straight Story – Az igaz történet című megható mozijára, amelyben az idős cowboy Alvin egy utánfutós fűnyírón indul el meglátogatni a másik államban élő fivérét, Lyle-t, hogy elrendezzenek néhány függőben lévő dolgot – mielőtt még egy még nagyobb útra indulnának.

Nos, ez az extremitásig hajtott, kitartó egyediség Sárosdon alapértelmezés. Az ott élők megszállott önmegvalósításának fantasztikus példái vannak, amelyek sorában egy a Kapa-Kupa. Kitalálták, megcsinálták – és ha már megcsinálták: rögtön maximális alapossággal, a rendelkezésre álló helyi adottságok teljes kihasználásával.

– Az augusztus 25-én reggel 9-kor induló rendezvényre a versenyzői regisztrációkat már július közepén, két héttel az eredeti határidő előtt le kellet zárnunk, megtelt a mezőny – tért rögtön a lényegre Sztupa Balázs, a Kapa-Kupa főszervezője, aki a céltudatos emberek tempós udvariasságával vezetett végig az épülő pályán.

A pályaépítő team önkéntesei a szabadságukból áldoznak időt a közös munkára.
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

– A tribün előtt lesz majd a rámpa, amire az újonnan érkezők egyesével fölhajtanak, hogy Trabarna (Lorán Barnabás) néhány „tréfásan kellemetlenkedő” kérdéssel fölvezesse a bemutatkozásukat – folytatta Balázs, és szavaiból kiderült: a leendő versenyzőknek bírniuk kell a nyilvános cikizést, a roastot is, ha nyeregben akarnak maradni.

– A nevezésnél túl sok szabály egyelőre nincsen, de később, ha megjönnek a leleményes figurák, biztosan be kell vezetnünk újabbakat – vázolta föl pár szóban a verseny kereteit a főszervező, akitől megtudtuk, jelenleg a 250 köbcenti a felső nevezési határ.

Idén 12 megyéből, 29 településről várnak vendégeket a 45 férfi és 7 női nevezővel megkezdődő kupára, amelynek szlogenje: „Ahol a gazdák hősökké válnak”. Az idei évvel versenylámpás irányítást vezetnek be: PLC vezérli majd az időmérő és jelzőlámparendszereket. Hétszáz szalmabála felhasználásával épített, nyolcpercesre tervezett pályán kell a versenyzőknek végighaladniuk, ahol nemcsak a kapálógépek technikai adottságait, de a pilóták problémamegoldó képességét is próbára tévő akadályokat kell leküzdeni. A vizesárok és a gyöngykavicsos csapda már nem újdonság, de idén is lesz pár újabb feladat, amely a visszajáró versenyzőknek is meglepetéssel szolgálhat.

Sztupa Balázs az, aki a szalmabáláktól a wifi hotspotok kiépítéséig mindent észben tart
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

– Minden évben próbálunk egy kis csavart belevinni, mert a második évben már volt, aki direkt akkorára gyártotta a futóját, amekkora az első évben az ideális méret volt – hangzott el.

A rázató azonban, bár nem újdonság, az általános vélekedés szerint a verseny legkeményebb része. A széldeszkákból összeállított, létraszerűen a földre helyezett akadályon mindenki más-más taktikával próbál áthajtani; az óvatosak lassan, döcögve, a bevállalósabbak egy lendülettel, szinte átugratva – a földet éréskor majd kiderül, bírták-e a hegesztések.

A Kapa-Kupa tavaly 1500 érdeklődőt vonzott az alig több mint dupla lélekszámú faluba. Idén az érdeklődők száma talán már megközelíti a településen élőkét. Közben a profi szponzorok is feltűntek, és mint Balázstól megtudtuk: lesz olyan nemzetközi gyártó, aki a magyar piacra a mostani hétvégi eseményen vezeti be az új gépét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában