Égő elégetni a lehullott lombot!

2019.12.03. 07:25

Jól teszem, ha nem veszem? – Tették fel a kérdést a Gaja Környezetvédő Egyesület tagjai

A kérdés egy diasor első képén állt, válaszadásra pedig Varga Gábor szervezőt, az egyesület elnökét kértük.

Szanyi-Nagy Judit

Varga Gábor (j) egyesületi elnök mutatja az otthoni komposztálás mikéntjét: az arány két rész elszáradt avar, egy rész zöld Fotó: PT

Elmondta: programjuk a „Ne vásárolj semmit!”-naphoz kötődik, amely egybeesik a fekete péntekkel. Ennek a kezdeményezésnek a mottója: „Ne vegyél semmit, amire nincsen szükséged!”, vagyis az cselekszik jól, aki nem él a hívogató akciókkal, nem vásárol meg csak azért termékeket – amelyekre alapvetően nem is feltétlenül lenne szüksége –, mert azok kedvezményesek. Ezekkel együtt ugyanis töméntelen mennyiségű hulladék is keletkezik (lásd: csomagolópapír).

Varga Gábor (j) egyesületi elnök mutatja az otthoni komposztálás
mikéntjét: az arány két rész elszáradt avar, egy rész zöld Fotó: PT

Szemléletmódjukat az általános iskolás generációnak adják tovább, s már most látszik, sikerrel: a többi között Mórról, Pákozdról, Kincsesbányáról vagy Polgárdiról érkezett fia­talok aktívak, jól értesültek voltak, ismerték például a komposztálás mibenlétét. Tudták, hogy a természeti javakat érdemes nem hulladékként kezelniük, hanem újra feldolgozni azokat, hogy ismét bekerüljenek a természet körforgásába. Szemléltetésül Varga Gábor a Gazdaság Háza második emeletén egy fűnyíró segítségével avart komposztált, és hőkamerával a baktériumok hasznos tevékenységét is bemutatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában